Lezing: Van der Pek & zijn werk

IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam 0204567890 Tolhuistuin
Lezing: Van der Pek & zijn werk
Zaterdag 23 maart - 16:00

Op de sterfdag van Ernst-Jan van der Pek staan we stil met een lezing bij het erfgoed dat Ernst Jan van der Pek en Louise Went achterlieten aan de wijk.

Sprekers zijn
– Carol Schade, biograaf van Ernst-Jan van der Pek
– Vera Weterings, journalist en historica
– Frits Prior, onderzoeker, schrijver

Met deze lezing starten we een bijzonder eeuwfeest waarin de 100jarige straat een aantal maanden lang samen met haar bewoners en buren in het zonnetje wordt gezet.

Locatie
Dit programma vindt plaats in het Tuinhuis in de Tuin van de Tolhuistuin. Navigatieadres ingang Tuin: Tolhuisweg 3.

Meer informatie
100 jaar geleden kreeg de Van der Pekstraat en het Van der Pekplein hun naam. Dat gebeurde met een officieel besluit in de Amsterdamse Gemeenteraad op 18 juli 1919. Met deze vernoeming bracht de stad een eerbetoon aan Ernst Jan van der Pek, architect, die eerder dat jaar op 23 maart plotseling in het harnas overleed. Van der Pek werkte toen al enkele jaren met hart en ziel aan het ontwerp van een moderne arbeidersbuurt in Amsterdam Noord. De lange hoofdstraat in de wijk (nu Van der Pekstraat) vormde de toegangsweg naar het IJ en het centrum. Van der Pek heeft vlak voor zijn overlijden nog wel de eerste huizen begeleid in de bouw en deze opgeleverd. De nieuwe woonwijk kon tot stand komen dankzij de Gemeentelijke Woningdienst als opdrachtgever met Arie Keppler als directeur. Het woord gentrificatie bestond nog niet. Het was gewoon een feit dat in deze wijk de omvang van het huishoudgeld per huis verschillend was. En iedereen droeg in dit mooie socialistische model elke week de huurpenningen af aan dezelfde huisbaas.

Het was een bijzondere tijd, de stad en de economie groeide. Goede huisvesting voor al die nieuwe Amsterdammers stond bovenaan de agenda. Er was veel kennis paraat, zelfs de burgmeester Ir. J.W.C. Tellegen had vele jaren ervaring als directeur Bouw- en Woningtoezicht. Tellegen kende Ernst Jan van der Pek zeer goed en sprak lovende woorden aan zijn graf over diens idealen voor goede sociale woningbouw. Arie Keppler had samen met Van der Pek de belangrijke jarenlange voorbereidingen voor deze nieuwe wijk aan het IJ begeleid. Het was een bijzonder team want Van der Pek had tijdens dit proces nog een speciale troef in huis, zijn echtgenote Louise Went. Met haar beroep als woningopzichteres was zij uitstekend op de hoogte hoe er binnen in de huizen van de arbeidersgezinnen werd geleefd. Zo zijn er door Van der Pek vele ideeën van Louise Went opgenomen in de plattegronden van de woningen in de Van der Pekbuurt.

Lees verder op tolhuistuin.nl »