MS – screening + nagesprek

IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam 0204567890 Tolhuistuin
MS – screening + nagesprek
Zaterdag 14 december

Screening van documentaire MS met aansluitend nagesprek met regisseur Suzanne Raes, schrijfster Lineke van den Boezem en fotograaf Bart Hartman.

Over MS
Multiple sclerose is een bekende ziekte met een dramatisch verloop. Een sluipmoordenaar die zijn slachtoffers steeds meer beperkt in hun bewegingen, ze niet laat sterven maar dwingt tot het opgeven van steeds meer vrijheid. Een ziekte waarvan je niet weet waarom je hem hebt en hoe je er iets tegen kan doen.

Jeroen Geurts, hoogleraar Translationele Neurowetenschappen bij het Amsterdam UMC, beweegt zich in de voorhoede van het MS-onderzoek. Hij is ambitieus op het fanatieke af en hij heeft haast. In het jaar dat hij 40 wordt, maakt hij de balans op van wat zijn onderzoek bereikt heeft.

Lineke van den Boezem, scenarioschrijver, kreeg rond haar 40e de diagnose MS en probeert met deze ziekte te leven. Juist omdat artsen haar weinig te bieden hebben, zoekt ze zelf naar mogelijke therapieën die de voortgang van de ziekte kunnen stoppen. Ook zij heeft haast, iedere achteruitgang is onomkeerbaar, met de progressie van de ziekte zal haar wereld steeds kleiner worden.

MS is een film over twee personen, wiens leven wordt bepaald door de ziekte MS. De film gaat over twee verschillende perspectieven: Wat heeft de wetenschap het individu te bieden? Wat kan een wetenschapper leren van een patiënt?
MS is een dialoog tussen een wetenschapper en ervaringsdeskundige. Een zoektocht naar hoe je omgaat met wat je niet weet of nog niet weet. Een zoektocht waarbij metaforen helpen om het onbegrijpelijke in beeld te brengen. De hoop op een oplossing is voor beiden, hoe verschillend ook, van levensbelang.

Credits
Regie: Suzanne Raes
Een productie van Docmakers in coproductie met Ammodo

Locatie
Dit programma vindt plaats in de Expozaal, op de eerste verdieping het hoofdgebouw van de Tolhuistuin. De lift is toegankelijke via de begane grond. Het navigatieadres is IJpromenade 2

Docmakers
Een van de bewoners van de Tolhuistuin zijn de Docmakers. Projecten van de Docmakers kunnen op verschillende manieren worden vormgegeven: zowel individuele regie als samenwerkingsverbanden waarbij de andere docmakers op de achtergrond redacteren en adviseren.

Lees verder op tolhuistuin.nl »