Première: Not On This Earth – bijzondere dansperformance van Keren Rosenberg en Charlie Prince

Frankhuisweg 14A 648768674
Première: Not On This Earth – bijzondere dansperformance van Keren Rosenberg en Charlie Prince
Woensdag 22 mei - 20:30

Première van een gewaagde ontmoeting
Moving Futures Festival Amsterdam
Woensdag 22 mei 2019 – Dans zonder grenzen – Dansmakers Amsterdam – 20.30 hrs
NOT ON THIS EARTH / Keren Rosenberg & Charlie Prince (premiere)
BORED TO DEATH/ Judith Clijsters

Dansmakers presenteert NOT ON THIS EARTH – een samenwerking tussen danskunstenaars Keren Rosenberg en Charlie Prince.

“You can never visit my land and I can never visit yours. Let’s meet
NOT ON THIS EARTH”.
De samenwerking tussen Keren en Charlie is niet vanzelfsprekend: één van hen komt uit Libanon, de ander uit Israël. Ze groeiden op slechts 150 kilometer van elkaar op maar de strikt gesloten grens tussen de twee landen maakte dat ze elkaar toen nooit hadden kunnen ontmoeten. Bij hun ontmoeting in Amsterdam enige jaren geleden raakten ze al snel verbonden door een wederzijdse fascinatie en aantrekkingskracht voor elkaars artistieke praktijk en hun gedeelde geschiedenis – de gronden waarop dit werk is gebaseerd.
In NOT ON THIS EARTH gaan hun lichamen de confrontatie aan met de grenzen die hen zijn opgelegd. Via een onverschrokken en geëmancipeerde lichamelijkheid verbeelden ze een eigen universum op het podium waarbij ze de frictie tussen wat ze proberen te verbergen of te verzachten belichten: het taboe voorbij.

NOT ON THIS EARTH zoekt de ruimte voor de (h)erkenning van de realiteit van de ander; een realiteit die anders is, vaak tegenstrijdig, maar niet onmogelijk om te begrijpen of te accepteren. Het werk probeert niet een oplossing te vinden voor conflicten, maar probeert ruimte of land te creëren waar de grenzen van het bekende kunnen worden opgerekt. Zonder de noodzaak tot verzoening, maar met het verlangen naar en de urgentie van communicatie en uitwisseling.

Keren Rosenberg is een performer, maker en bewegingsonderzoek met een thuisbasis in Amsterdam. In haar werken en artistiek praktijk probeert ze een fysieke en sociaal politieke blik op het lichaam en de omgeving waarin het functioneert te articuleren. Ze jaagt op rituelen en een lichamelijkheid die de grenzen tussen lichaam, sociale huid en omgeving kunnen laten vervagen. Ze bevraagt de sociaal politieke en queer context waarbij ze graag samenwerkingen aangaat met gelijkgestemde kunstenaars uit verschillende disciplines zoals fotografie, film, design, en geluid. Keren is momenteel een ‘choreographer in residence’ bij Dansmakers. www.kerenrosenberg.com

Charlie Prince is een dansmaker en componist met een thuisbasis in Amsterdam. Hij is geïnteresseerd in de plaats van het lichaam in de post-koloniale verbeelding als een manier om imperiale erfenissen om te buigen en weerstand te bieden. Momenteel werkt hij met Maquamat Dance Theatre in Beirut als een performer en ‘associate choreographer’ en wordt ondersteund door apap-Performing Europe 2020.

MOVING FUTURES DANCE FESTIVAL AMSTERDAM / 22 – 25 MAY 2019
Eind mei strijkt reizend dansfestival Moving Futures neer in Amsterdam, met werk van startende en verder gevorderde dans- en performance kunstenaars, dansfilms, pop-up performances en nagesprekken. Het internationale bezoekers programma is van woensdag 22 tot en met zaterdag 25 mei alom aanwezig in Theater Bellevue en bij Dansmakers in Amsterdam Noord.

De eerste festivaldag in Amsterdam presenteert de première van NOT ON THIS EARTH in een double bill met Bored to Death van Judith Clijsters, een voorstelling over hoeveel we mentaal van onszelf vragen en hoe passief ons lichaam daardoor wordt. Ook onderzoekt ze de radicale andere kant van die passiviteit door te raken aan de doorgeslagen fitness- en gezondsheidscultuur. Judith studeerde aan de Nothern School of Contemporary Dance in het Verenigd Koninkrijk en tourde met het Phoenix Dance Theatre (UK). Momenteel werkt ze bij DansBrabant en is ze gevestigd in Antwerpen (België).

De dag wordt compleet met een dansfilm uit de Cinedans collectie, een nagesprek en wervelende dansacts van studenten aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten op het Centraal Station.

Voor het volledige programma van Moving Futures in Amsterdam, zie www.movingfutures.nl
Moving Futures is een initiatief van Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost and Random Collision.

Wanneer en Waar
Woensdag 22 mei, 20.30 uur bij Dansmakers Amsterdam – Moving Futures Festival: Dans zonder grenzen.
NOT ON THIS EARTH – Keren Rosenberg &; Charlie Prince (première)
Bored to Death – Judith Clijsters
Tickets online: via www.movingfutures.nl
More information: www.movingfutures.nl en www.dansmakers.nl

Lees verder op movingfutures.nl »