Ruins&Remains

Landsmeerderdijk 213
Ruins&Remains
Zaterdag 19 mei

De muziek van de Nederlandse pianist en componist Wolfert Brederode is niet bij één genre onder te brengen. Dat klassiek aan de basis ligt, is duidelijk. Maar ook jazz is er fijntjes doorheen geweven. En daar blijft het niet bij. Armeense volksliedjes, Indiase raga’s en zelfs rockmuziek kunnen zich aandienen. Waar dit alles precies terug te horen valt, is soms moeilijk te zeggen. Dat is de uitdaging voor de luisteraar. Wat wél duidelijk is, is de aanwezigheid van twee kernbegrippen: ruimte en intensiteit. Een combinatie die een dromerige sfeer doet ontstaan, waarbij elk besef van tijd lijkt te ontbreken.

Samen met percussionist Joost Lijbaart en het klassieke Matangi Quartet versmelt hij klassieke en geïmproviseerde muziek tijdens dit meeslepende concert. Het spanningsveld tussen de verschillende muzikale werelden wordt overbrugd waardoor niets is wat het lijkt en niets lijkt wat het is…

Het Matangi kwartet zoekt al jaren de grenzen van het kwartet op, en ook het duo Joost Lijbaart (slagwerk)/Wolfert Brederode (piano) vormt binnen het Nederlandse muziekklimaat een bijzonder en eigenzinnig duo. Voor dit project vormen zij een nieuw sextet.
De meeslepende en melancholische roman ‘Grijze zielen’ (Les Ames Grises) van de Franse schrijver Philippe Claudel vormt de inspiratiebron voor deze muziekvoorstelling. Het Matangi Quartet heeft voor deze productie Wolfert Brederode gevraagd een compositie te schrijven gebaseerd op deze roman, vanwege zijn vermogen om zeer beeldend te componeren. ‘Ruins&Remains’ is een muziekvoorstelling van 70 minuten, die als een vloeiend geheel van aaneengesloten composities het publiek meevoert, zoals muziek bij een (niet bestaande) film.
Het boek gaat over het niemandsland van misdaad en moraal tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog. In het verhaal is er geen duidelijke grens tussen goed en kwaad. Mensen zijn niet alleen maar wit of zwart, maar in feite is iedereen uiteindelijk grijs. Een menselijk en maatschappelijk spanningsveld van alle tijden.

Wolfert Brederode – piano
Joost Lijbaart- percussie
Maria Paula Majoor- viool
Daniel Torrico Menacho – viool
Karsten Kleijer- altviool
Arno van der Vuurst- cello

Lees verder op concertgemaal.nl »