za 28 jan

Dit evenement vindt plaats tussen 01/10/2022 - 26/03/2023

12:00 - 18:00, NDSM FUSE
 

AI

 

De nieuwe expositie van de kunstenaars van de NDSM in NDSM FUSE laat zien hoe kunstenaars reageren op AI. Kunstenaars die met behulp van AI nieuwe werken creëren. Kunstenaars die zich ertegen verzetten en kunstenaars die ermee een verbinding aangaan, maar ook kunstenaars die het wetenschappelijk benaderen. Kunstenaars die beïnvloed worden door de wereld van games en SF. Kunstenaars die onze ervaring van de werkelijkheid bevragen en die maatschappijkritisch de AI-ontwikkeling becommentariëren met humor of juist hun zorgen daarover uiten.

 

Thema

AI, Artificiële Intelligentie, is steeds meer een onderdeel van ons leven. Het systeem, dat de werkelijkheid herleidt tot mathematische eenheden door het creëren en toepassen van algoritmen, wordt dagelijks gebruikt in zoekmachines, apps, stedenplanning, de financiële markten, global logistics, surveillance en in nog veel meer toepassingen.

Over A.I.

Het streven een machine te maken die functioneert als een mens is al eeuwen oud. In de Griekse en Chinese mythen werd al verhaald over mechanische door de mens gemaakte wezens, een ideaalbeeld van de mens zelf. Niet alleen verhalenvertellers waren gefascineerd door dit fenomeen, maar ook wetenschappers en kunstenaars probeerden zélf het leven te creëren. Leonardo da Vinci knutselde een ridder in elkaar en in de 19e eeuw werden de automatons gemaakt, opwindbare vogels en poppen die aten, dronken en poepten.

Maar pas in de 20e eeuw met de komst van de computer begon de ontwikkeling van AI, een zelfdenkende machine. En niet alleen een machine die onze lichamelijke beperkingen opheft maar ook de mogelijkheden van het menselijke brein ondersteunt en verbetert.

De uitvinding van de boekdrukkunst bracht de mens in aanraking met andere denkbeelden en dat veranderde zijn kijk op de wereld. Zo laat ook AI ons met nieuwe ogen kijken naar ons gevoel voor autonomie en het idee van auteurschap. Wat is de waarheid en wat de realiteit? En hoe te denken over moraal en privacy?

Kunstenaars

Curator: Ellen Klijzing

Kunstenaars: Tom Bekkers, Vincent Boschma, Simone Boon, Jan Borren, Allard Boterenbrood, Hilbrand Bos, Ania Drupka, Rika Maja Duevel, Fabien Gruau, Vladimir Hristov , Ossa Kierkegaart, Esther Kin, Nanny Kok, Bas Kosters, Deniz Kurt,

DH Mack, Lou Moison, Manuel Pellegrini, Giulia Principe, Cedric La Quieze, Paul Rinzo, Ivano Salonia, Henk Schut, Jan Selen, Bart-jan Steerenberg, Hilde Tuinstra, Kevin Walker

 

Beeldende kunst, Cultuur, Fotografie, Mediakunst
 

Delen:

Nieuwsbrief