zo 09 jan

Dit evenement vindt plaats tussen 03/10/2021 - 09/01/2022

10:00 - 19:00, Eye Filmmuseum
 

All about theatre about film

 

Tekst en beeld: Eye Filmmuseum

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Van Hove en Versweyveld zijn diepgaand beïnvloed door cinema en hedendaagse beeldcultuur. De manier waarop het duo filmscripts omwerkt tot toneelstukken krijgt wereldwijd navolging. Ze maken aangrijpende gesamtkunstwerken waarin theater samenvloeit met film, live video en muziek. Ook staan ze bekend om hun vernieuwende omgang met de positie van het publiek. Experiment en het doorbreken van conventies staan centraal – het heeft hen een internationaal toonaangevende reputatie opgeleverd.

Voor All About Theatre About Film verruilen Van Hove en Versweyveld het toneel voor het museum. De basis wordt gevormd door toneelstukken uit hun gezamenlijke oeuvre, die hun oorsprong vinden in klassieke films van een zevental regisseurs: Marguerite Duras, Michelangelo Antonioni, Pier Paolo Pasolini, Ingmar Bergman, John Cassavetes, Luchino Visconti en Sidney Lumet. Op associatieve wijze brengen ze theaterstukken opnieuw tot leven in de tentoonstellingsruimtes.

De zalen zijn gevuld met nauwkeurig gekozen geluidsopnames, filmfragmenten, notitieboekjes, rekwisieten, foto’s en videoregistraties. Net als een toneelstuk is deze tentoonstelling opgebouwd uit verschillende aktes; met een begin, midden en einde. In de opeenvolgende ruimtes staan telkens andere toneelstukken centraal. Het is een reis door het oeuvre van Van Hove en Versweyveld, die alle zintuigen op scherp zet.

Tijdens de eerste jaren van de cinema vormde theater vaak het uitgangspunt – veel vroege films zijn gebaseerd op succesvolle theaterstukken en hebben met hun lang aangehouden shots veel weg van gefilmde toneelvoorstellingen. Andersom vonden typisch filmische technieken ook al snel hun weg naar het toneel. De titel verwijst dan ook naar twee iconische films over het theater: All About Eve (1950, Joseph L. Mankiewicz) en All About My Mother (1999, Pedro Almodóvar).

Kijk voor meer informatie op de website van Eye

 

Audio, Film, Muziek
Museum, Tentoonstelling
gerelateerd

Nieuwsbrief