do 14 okt

Dit evenement vindt plaats tussen 12/09/2021 - 22/10/2021

12:00 - 18:00, Nieuw Dakota
 

Asbestos the Magic Mineral

 

De woorden Asbestos the Magic Mineral prijkten op de gevel van het Jonh’s-Manville paviljoen tijdens de Wereldtentoonsteling in New York in 1939. Destijds stond deze tekst voor de belofte van een materiaal dat welvaart en veiligheid zou gaan bieden aan ons allemaal. Asbest werd onthaald alsof het goud was. Vandaag, ruim 80 jaar later, is er weinig van het veelbelovende wondermiddel over: asbest blijkt de sluimerende dood in ons midden.

In de tentoonstelling Asbestos the Magic Mineral bij Nieuw Dakota stelt Anne-Jan Reijn de deuren van zijn asbest-tempel open. De asbest mineralen die Reijn zelf uit een mijn haalde, werpen vragen op over de dunne lijn tussen veiligheid en gevaar waar we ons aan blootstellen. Vandaag de dag is een schone lucht zonder schadelijke virussen en dodelijke stofdeeltjes niet vanzelfsprekend: ieder moment kun je slachtoffer worden van onzichtbaar gevaar. Reijn vangt het asbest tussen lagen plastic, glas en baksteen en markeert daarmee de dreiging. Eindelijk is het mogelijk om de vijand terug in de ogen te kijken.

Anne-Jan Reijn (1983, Amsterdam) voltooide zijn Master aan de ArtScience faculteit van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Het werk van Reijn gaat over de perceptie van gevaar en speelt met de verwachtingen en het comfort van de toeschouwer. Balancerend tussen conceptuele kunst en performatieve installaties, plaatst het werk van Reijn het publiek in een directe confrontatie met al dan niet fictieve risico’s.

Asbestos the Magic Mineral
Solotentoonstelling Anne-Jan Reijn
12 september – 22 oktober, 2021
Opening: 12 september, 16:00 – 19:00 uur

Wil je bij de opening van de tentoonstelling zijn? Stuur dan een e-mail naar info@nieuwdakota.com

Nieuw Dakota is geopend op:
Donderdag en vrijdag van 11:00 tot 18:00 uur
Zaterdag en zondag van 12:00 tot 18:00

Entree: gratis

 

Beeldende kunst
Gratis, Tentoonstelling
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief