za 30 okt

16:00 - 17:30, FC Hyena
 

Film van Remy Vlek: Melk Mest en Natuur, toekomst op de Boerderij

 

Hoe kan een groot melkveebedrijf verduurzamen? actueel in verband met het grote Volkskrantonderzoek over vermindering van de veestapel.

Een persoonlijk portret van een boeren familie uit Gaastmeer, Friesland, die de dilemma’s van melkproductie, stikstofbeleid en natuurbeheer in de praktijk laat zien. Piet Visser heeft het familiebedrijf overgenomen van zijn vader, die overleed toen hij 17 was. Hij doet het bedrijf met vrouw Dieuwke en zoon Anne Pieter. De boeren werken hard  van 6.00 tot 9 uur savonds, en krijgen een lage melkprijs van de coöperatie, die alle melk verwerkt tot Unie kaas voor de wereldmarkt.

Het bedrijf is een typisch middelgroot Fries melkveehouderij met 120 koeien en 90 hectare land, waarop ze gemakkelijk hun mest kwijt kunnen. Het jongvee graast op natuurgebieden langs de Friese meren, waar kruidenrijk gras groeit. Kan deze boerderij, die net geïnvesteerd heeft in een grotere ligboxstal mee in de transitie van het boerenbedrijf naar meer duurzaamheid en hoe gaat dat dan precies?

De regisseur Remy Vlek was samen met Jeroen Zonneveld , Jos Teunen en Jeannette Hoeksma  een jaar te gast op de boerderij en kon zo van dichtbij het dagelijks leven filmen. Het leven op de boerderij langs de seizoenen, met als hoogtepunt het binnenhalen van het hooi op de warmste dag van het jaar waar familie en landarbeiders samen aan meewerken.

met nagesprek en borrel in het knusse FC Hyena

 

Film
Voorstelling
gerelateerd

Nieuwsbrief