zo 16 jan

Dit evenement vindt plaats tussen 01/10/2021 - 23/01/2022

13:00 - 17:00, Atelier André Volten
 

H-balken van Ruud Kuijer en André Volten

 

Foto: Rob Versluys
Tekst: Stichting André Volten

André Volten (1925-2002) en Ruud Kuijer (1959) zijn twee kunstenaars die internationale faam genieten door hun grote objecten in de openbare ruimte die in vele steden zijn te bewonderen. De H-balk is het verbindende element in hun werk. Hoewel deze kunstenaars behoren tot verschillende generaties zijn ze allebei gefascineerd door wat industriële materialen en technieken kunnen bijdragen aan abstracte verbeelding.

De Amsterdamse kunstenaar André Volten maakte begin jaren ’60 zijn eerste werken in ijzer op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. In de periode 1961-1970 speelt de H-balk een belangrijke rol in het werk van Volten. De tegenstelling horizontaal-verticaal die in de H-balk aanwezig is, was voor hem een reden fragmenten hiervan te gebruiken voor zijn vrijstaande sculpturen. In het werk van de Utrechtenaar Ruud Kuijer is een H-balk uit één stuk het uitgangspunt. Door de H-balk te openen doorbreekt hij de symmetrie van het blok waardoor een vrijstaande, driedimensionale sculptuur ontstaat.

Adres:
Atelier Volten
Asterdwarsweg 10
1031 HR Amsterdam Noord

Duur                                        1 oktober 2021 tot en met 23 januari 2022
Openingstijden                   vr/za/zo 13.00 – 17.00 uur
Entree                                     5,- (gratis tot 18 jaar en korting op vertoon van Stadspas)

De H-balk staat in de traditie van form follows function en beoogt met een minimum aan staal een maximale constructieve sterkte te bereiken. De H-balk bestaat al meer dan 150 jaar. De H-balk heeft in grote mate bijgedragen aan de verwerkelijking van het moderne architectonische ideaal licht, lucht en ruimte. Ook beeldhouwers hebben in de 20e eeuw de essentiële kwaliteiten van de H-balk herkend en de mogelijkheden ervan benut voor hun abstracte sculptuur.

www.andrevolten.nl  // www.ruudkuijer.nl 

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. 

 

Beeldende kunst
Language no problem, Stadspas, Tentoonstelling
gerelateerd

Nieuwsbrief