za 07 aug

14:00 - 17:00
 

Het Wilde Noorden: Urban Jungle – limonadewespen en tijgermuggen

 

Amsterdam is een natuurgebied waar ook mensen wonen. Tussen de stoeptegels en de snelwegen bloeit en groeit van alles. Amsterdam Noord heeft de donkerste nachten, de diepste wateren en je hoeft niet eens ver te zoeken om het Oer-IJ nog te zien. Op expeditie naar het Wilde Noorden: een programma van Joost Janmaat van Partizan Publik.

Dertig jaar geleden overleefde Aglaia Bouma ternauwernood een steek van een grote wespensoort, met een trauma tot gevolg. Gezien kennis het beste wapen tegen angst is, besloot Bouma zich grondig te verdiepen in insecten. Haar fobie ontpopte tot een gepassioneerde, aanstekelijke fascinatie. Bouma geeft een crash-course insectendeterminatie: zodat je weet welke muggen je niet hoeft dood te slaan, en hoe die prachtige vlinders heten.

Over Aglaia Bouma
Aglaia Bouma is entomoloog en schrijver. In 2020 verscheen haar boek Insectenrijk, over het grootse leven van kleine beestjes. Sinds 2021 schrijft ze met zekere onregelmaat stukken over insecten in NRC. Verder is zij gastonderzoeker bij Naturalis en zit ze in het bestuur van de stichting Taxon Foundation, die zich bezighoudt met biodiversiteitsinventarisaties door experts, samen met buurtbewoners.

 

Cultuur

Nieuwsbrief