ma 15 aug

Dit evenement vindt plaats tussen 07/07/2022 - 28/08/2022

Hele dag, NDSM-werf
 

Monument door Manaf Halbouni

 

Op donderdag 7 juli om 17.30 uur wordt het werk ‘Monument’ geopend op het Smederijplein (plein tegenover de pontaanlanding aan de Ms. Van Riemsdijkweg). Iedereen is van harte welkom  om de opening bij te wonen met een muzikaal optreden van Marmoucha Orchestra. Daarna is het werk nog tot 28 augustus te zien op de werf.

‘Monument’ werd in 2017 gerealiseerd door de Syrisch-Duitse kunstenaar Manaf Halbouni. Het werk verwees oorspronkelijk naar de oorlog in Syrië, waar op een wijdverspreid beeld in de media te zien was hoe burgers in Aleppo zich schuil hielden achter drie bussen. De bussen waren neergezet als een van de vele barricades in de stad ter bescherming van burgers voor scherpschutters.

Stichting NDSM-werf vraagt met dit kunstproject aandacht voor niet alleen de oorlog in Syrië, maar ook voor Oekraïne en wil ook andere conflictgebieden en burgers en slachtoffers niet uit het oog verliezen. Zo verbindt Halbouni’s ‘Monument’ de stemmen uit Syrië aan de stemmen uit Oekraïne en die van andere brandhaarden in de wereld. Het werk staat voor Halbouni voor hoop, vrijheid en menselijkheid.

(Un)monumenting
Het project van Halbouni wordt gepresenteerd in de programmareeks ‘(Un)monumenting’. Centrale vraag in de reeks is: Wat zou een monument vandaag de dag moeten of kunnen zijn en voor wie? De stichting nodigt voor dit programma makers en kunstenaars uit om op deze vraag te reflecteren door op de werf een (tijdelijk) werk te creëren of te presenteren. Voor meer info scan de QR code.

‘Monument’ werd voor het eerst tentoongesteld 7 februari – 3 april 2017 op de Neumarkt in Dresden voor de Frauenkirche als project van Kunsthaus Dresden voor ‘Am Fluss. On Cultures of Ankommens’.

 

Beeldende kunst, Cultuur
Buiten, Expositie, Gratis, Language no problem
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief