za 26 nov

20:00 - 21:30, Concertgemaal
 

Pièces de viole van Marin Marais

 

Een avond om niet snel te vergeten! Robert Smith, gambist-van-de-bovenste-plank en buurtgenoot van het Concertgemaal, speelt samen met theorbe-speler Israël Golani een prachtig melancholiek programma rondom de muziek van de vermaarde gambaspeler en componist Marin Marais (1656 – 1728).

Voor de gamba is Marin Marais de Franse Bach. En als Marais niet zoveel muziek voor de gamba zou hebben geschreven, zou hij nu worden beschouwd als een zeer groot componist. Hij is de enige die zóveel voor de dit barokke strijkinstrument schreef, in totaal zo’n 550 stukken. Na zijn stembreuk op de koorschool in Parijs leerde Marais de gamba bespelen en was al heel snel beter dan zijn legendarische leermeester Sainte-Colombe. Hij werd componist aan het hof van Lodewijk XIV en XV. Zijn composities werden tijdens zijn leven volop uitgevoerd en waren tot ver buiten de Franse landsgrenzen bekend. Als Marais als gambist aan het hof niet zo gespecialiseerd was geweest, was hij nu veel beroemder geweest. Maar hij koos voor de gamba, het instrument dat vrijwel is vergeten, net als de muziek van Marais. Deze avond is voor de gelukkigen die zijn muziek (her-)ontdekken.

Smith en Golani zijn beiden veelgevraagde musici. De Engelse Smith is viola-da-gamba-speler en barokcellist en won in 2012 het Bach-Abel-Wettbewerb; een viola-da-gamba-concours in Köthen. Sindsdien toert hij als basso-continuo-speler en solist door heel Europa. Sinds dit jaar is hij Professor van Historische Cello en Viola da gamba aan de Hochschüle für Musik in Keulen, Duitsland.

Golani studeerde aan de Universiteit van Tel-Aviv cum laude af als musicoloog. Zijn belangstelling voor historische tokkelinstrumenten zorgde ervoor dat hij zich daarna specialiseerde in het spelen van de renaissanceluit en theorbe bij Fred Jacobs aan het Conservatorium van Amsterdam en bij Elizabeth Kenny aan The Royal Academy in Londen. Inmiddels heeft hij zich gevestigd als een prominent luit- en theorbespeler. Hij trad op met het Koninklijk Concertgebouworkest, de Nederlandse Bachvereniging en B’Rock. Naast de vier suites van Marais laten Smith en Golani een rondeau voor solo theorbe van Robert de Visée horen.

TIP: Als u alvast in de juiste stemming wilt komen, kijk dan vooral naar de prachtige film die over Marais is gemaakt door Alain Corneau in 1992: Tous les matins du monde met Gerard Depardieu als de oude Marais en zijn zoon, Guillaume, als de jongere.

Robert Smith – Viola da gamba
Israel Golani – Theorbe & Barokgitaar

Kaarten

 

Muziek
Concert
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief