ma 25 apr

Dit evenement vindt plaats tussen 01/04/2022 - 26/04/2022

Hele dag
 

Pride Photo 2022

 

Op vrijdag 1 april opent de Pride Photo Tentoonstelling 2022 op de IJpromenade in Amsterdam. Tevens start daarmee de landelijke tour van deze LHBTQIA+ foto expositie. Na Amsterdam (1 tot 26 april) zal Pride Photo Tentoonstelling 2022 tot eind dit jaar in alle twaalf provincies in Nederland te zien zijn. Zo zullen de foto’s ook geëxposeerd worden in o.a. Groningen, Vlissingen en Almere. Thema dit jaar is ‘Celebrating the Unseen’, waarmee de organisatie de meest ongeziene groepen en onbekende verhalen uit de LHBTQIA+ gemeenschap onder de aandacht wil brengen.

Na het succes van de eerste buiten editie vorig jaar, zal Pride Photo ook dit jaar weer in de open lucht worden gehouden. Twintig grote panelen tonen, naast de bekroonde foto’s, verschillende urgente, verrassende en mooie  ‘Unseen’ beeldverhalen die de bezoekers aan het denken zullen zetten over  seksuele- en genderdiversiteit. Uit de bijna 2.500 inzendingen die vanuit 41 landen werden ingestuurd voor de jaarlijkse internationale fotowedstrijd selecteerde de jury, bestaande uit Samira Damato, Yuki Kho, Lynnée Denise, Jan Hoek en Simomo Boujarra, twee winnaars. ‘The Lovers’ van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Haneem Christian (27) won de Pride Photo Award 2022 in de categorie Single Image. De Indonesische fotograaf Yoppy Pieter (37) werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Series met zijn reeks ‘Transwoman: Between Color&Voice’.

Gastcuratoren Simomo Boujarra en Jan Hoek hebben het diverse pallet van ongeziene verhalen samengesteld. “We zullen nooit een compleet overzicht kunnen geven van alles wat ‘UNSEEN’ is” aldus de curatoren. “We proberen de bezoeker daarom aan te moedigen ook na te denken over de verhalen die ongezien blijven. En tegelijkertijd hopen we vooral ook hun wereld te verbreden met de prachtige, hartverscheurende en soms hoopgevende ongeziene verhalen die wel in de tentoonstelling te zien zijn.” Met de foto’s worden verschillende urgente LHBTQIA+ onderwerpen geagendeerd, zoals de mate waarin deze groep wereldwijd hard getroffen is door de pandemie. Maar ook de onderdrukking van  de LHBTQIA+ mensenrechten, homoseksualiteit in de sport, eenzaamheid onder ‘roze’ ouderen en geweld tegen transgenders.

 

Fotografie
Buiten, Expositie, Gratis, Language no problem

Nieuwsbrief