do 30 jun - zo 31 jul

Hele dag, Beautiful Distress House
 

Universum van de Waanzin in Beautiful Distress

 

Een zoektocht naar de zin van de waan

Van 30 juni t/m 31 juli keert theatermaker en beeldend kunstenaar Michael Bloos weer terug naar het Beautiful Distress House en neemt hij ons mee in zijn Universum van de waanzin.

Michaël Bloos creëert het Universum van de Waanzin. Een meerjarig project waarin kunst en de wereld van psychiatrie samenkomen. De voorstellingen Istanbul, bericht van de andere kant en Poetic Licence, de installatie Echo’s van Istanbul, een documentaire, podcast en meerdere Waanzinnige Avonden, vormen samen de zoektocht naar een universeel verhaal dat voortkomt uit een persoonlijke gebeurtenis van Michaël.

Michaël Bloos had in zijn jeugd, naast een moeder, afwisselend drie vaders, waarvan twee bipolair. Nadat één van zijn vaders zijn geest verloor in Istanbul, in een psychose zakte en vermist raakte, ging Michaël daar op zoek naar zijn vader – en uiteindelijk naar zichzelf en de realiteit. Want Michaël wilde nooit worden zoals zijn vaders: hij wilde niet gek worden, de realiteit niet verliezen, hij wilde weten wat echt is en wat niet. Toch, of misschien wel juist daarom, ging hij het theater in, om een omgang te vinden met de werkelijkheid. In 2019 startte hij het Universum van de Waanzin.

Universum van de Waanzin X Over het IJ Festival
Tijdens Over het IJ Festival gaat Poetic Licence in première, een voorstelling over gekte en normaliteit en alles daartussenin – gebaseerd op het bijzondere leven van de Britse schrijver Orton. Ook zijn de indringende voorstelling Istanbul, bericht van de andere kant en de installatie Echo’s van Istanbul te zien. Een samenwerking tussen Stichting Nieuwe Helden, Beautiful Distress House en Over het IJ.

Ga mee op zoek naar de grenzen van de werkelijkheid en doorkruis met ons het schaduwgebied tussen creativiteit en gekte, tussen front- en backstage en tussen vinden en zoeken.

Voor een volledig overzicht van alle activiteiten en speeldata per dag klik hier.
Tickets per voorstelling zijn verkrijgbaar via Over het IJ Festival.

Poetic Licence
Van 8 juli t/m 13 juli

Theater over gekte en normaliteit en alles daartussenin
– gebaseerd op het bijzondere leven van de Britse schrijver Orton

De Britse toneel- en romanschrijver Joe Kingsley Orton brak in de jaren ’60 door met zijn taboedoorbrekende en zwarte komedies. De gedurfde onderwerpen en spitsvondige en onnavolgbare schrijfstijl leverde meer dan eens ophef op en zijn eigen leven is al net zo roemrucht te noemen. Samen met partner Kenneth Halliwell haalt hij de ene na de andere practical joke uit. Zo verzinnen ze recensente Edna Welthorpe die de controverse rondom zijn eigen stukken flink opklopt. Hun prank waarin ze de boekomslagen in bibliotheken bekladden leverde ze een half jaar cel op.

Maar uiteindelijk loopt het uit de hand…
In een psychose slaat Kenneth met een hamer het leven uit Joe en legt daarna de hand aan zichzelf. Verloor Ken het verschil tussen theater en werkelijkheid uit het oog? Dacht hij dat ze als personages in een toneelstuk leefden en moesten ze daaruit ontsnappen door uit het ‘theatrale’ leven te stappen, de ‘echte wereld’ in? Moest hij als redacteur van de teksten van Orton, nu de toneeltekst waar hij in dacht te leven, rigoureus redigeren?

In Poetic Licence laten artistiek leider en regisseur Michaël Bloos en tekstschrijver Frank Siera zich inspireren door het leven van Orton. Een voorstelling van een acteur en een toneelschrijver over acteurs en toneelschrijvers.

Een project van Michaël Bloos en Stichting Nieuwe Helden met steun van Het Fonds Podium Kunsten, het Lira Fonds en Socialrun.

Voor een volledig overzicht van alle speeldata klik hier.
Tickets verkrijgbaar via Over het IJ Festival

Istanbul, bericht van de andere kant
Van 15 juli t/m 17 juli

“Jullie vader is alles, inclusief zichzelf, kwijtgeraakt. Waar hij nu is weten we niet.”

Theatermaker Michaël Bloos maakte grote indruk met Istanbul, bericht van de andere kant. De Trouw noemde Michaël een van de beste nieuwkomers en zette de voorstelling in de top 3 beste voorstellingen van ’21. Michaël neemt je mee op zijn zoektocht naar zijn, in Istanbul vermiste, vader en naar de grenzen van de werkelijkheid. Zijn vader dwaalt rond door de straten van die stad, onvindbaar en verwikkeld in zijn eigen wereld van psychoses. Hij moet dus niet alleen op zoek naar zijn vader in een vreemde stad, maar ook naar de vader zoals die hij kent. Hierbij speelt de angst om de grip op de werkelijkheid te verliezen een centrale rol.

Een project van Michaël Bloos en Stichting Nieuwe Helden met steun van Het Fonds Podium Kunsten, het Lira Fonds en Social Run.

Voor een volledig overzicht van alle speeldata klik hier.
Tickets verkrijgbaar via Over het IJ Festival

Echo’s van Istanbul
Van 15 juli t/m 17 juli

Een audio- en ervaringsinstallatie over psychose en wat die met zijn omgeving doet.

De zoektocht van theatermaker Michaël Bloos en zus naar zijn psychotische vader in Istanbul betekent voor hem niet alleen een startpunt van een fysieke zoektocht. Ook vormt de reis het startsein van een zoektocht naar zijn eigen verhouding tot waanzin en angst om gek te worden. Samen met geluidskunstenaar Lucas Kramer verwerkt hij deze ervaring in de installatie Echo’s van Istanbul.

Laat je geest dwalen in het grid dat ze bouwden. Tussen de schaduwen van veranderende kaders zou je je in Plato’s grot kunnen wanen. Het harde staal draagt de kwetsbare bollen, dromenvangers, maar ook oude waterzakken, waar het slagwerkinstrument de udu op gebaseerd is die je hoort in de soundscape. Neem gerust plaats op een van de stoelen en laat de trillingen je in beweging zetten. We horen een gezin – de vader, moeder, broer en zus – en zien hoe elke emotie, elk geluid een ander patroon vormt in het water. Het water dat in de vorm van de Bosporus niet alleen een stad en een land in tweeën klieft maar ook de oosterse van de westerse wereld scheidt. In vorm, geluid, licht en schaduw ontvouwen zich flarden van een verhaal. Zoals ook ons besef van tijd, herinnering en de psychose zelf bestaat uit flarden.

Entree is gratis
Bekijk de website van Beautiful Distress voor openingstijden

 

Theater
Voorstelling

Nieuwsbrief