zo 22 aug

Dit evenement vindt plaats tussen 05/06/2021 - 05/09/2021

10:00 - 19:00, Eye Filmmuseum
 

Vive le cinéma!

 

Vanaf de begindagen van de cinema was film altijd al veel meer dan een projectie op een doek. Toch is dat hoe film de geschiedenis is ingegaan. Maar vroege experimenten met panorama’s, toverlantaarns, live geluid en muziek en theatrale omlijstingen bewijzen dat film van het begin af aan ook een ruimtelijke beleving was. Film zou geen film zijn, een festival geen festival en een museum geen museum als niet dat hele verhaal werd verteld.

Voor de jubileumtentoonstelling Vive le cinéma! hebben Eye en het International Film Festival Rotterdam vijf belangrijke filmregisseurs uit vijf verschillende werelddelen benaderd, om daarmee recht te doen aan de kracht en diversiteit van de wereldcinema, die IFFR heeft geïntroduceerd.

Deze filmmakers – Lucrecia Martel (Zuid-Amerika), Nanouk Leopold (Europa), Lemohang Jeremiah Mosese (Afrika), Carlos Reygadas (Noord-Amerika) en Jia Zhang-ke (Azië) – is gevraagd om speciaal voor de tentoonstelling een werk te maken dat gebruik maakt van de mogelijkheden van de driedimensionale ruimte in plaats van het tweedimensionale bioscoopdoek. Zij creëerden – soms voor het eerst – een cinematografische installatie waarin ze de grenzen van hun eigen werk, en de filmkunst in het algemeen opzoeken.

Hiermee vieren Eye en IFFR hun bijzondere en onlosmakelijke band met elkaar, met de filmkunst en het filmpubliek in Nederland.

 

Film
Museum, Tentoonstelling
gerelateerd

Nieuwsbrief