za 29 okt

17:00 - 18:30, Tolhuistuin
 

Shell and the art of protest: Nigeria | Warming Up Festival 2022

 

Onderdeel van Warming Up Festival 2022 |  hét heetste festival rondom het klimaatvraagtstuk

Shell en de kunst van verzet’ is een drietal programma’s waarin wordt gereflecteerd over de rol van Shell in Indonesië, Nigeria, Suriname en Curaçao. We staan stil bij het koloniale verleden, het neo-koloniale heden, en op het brede thema van klimaatrechtvaardigheid. In dit programma kijken we met artiesten en activisten naar Nigeria

Toegang:

In een interactief programma gaat het publiek zelf aan de slag. Onder begeleiding van een van de meest toonaangevende kunstenaars uit Nigeria wordt gewerkt aan een speciaal voor dit programma vervaardigd kunstwerk, een protestbanner.

Aansluitend op het programma vindt in de clubzaal van de Tolhuistuin Fela’s Day plaats: een muzikaal eerbetoon aan Fela Kuti, met optredens van Fulu Muziki, Raul Monsalve y Los Forajidos en BCUC.

Let op! Wanneer je een ticket koopt voor Fela’s Day kan je deze sessie gratis bijwonen. De kortingscode vind je in de bevestigingsmail van je ticket.

Arts of Resistance over Shell in Nigeria 

Van het gehele Afrikaanse continent is Nigeria zowel het meest dichtbevolkte land als de grootste olie-exporteur. Hoewel meer dan de helft van de regeringsinkomsten voortkomt uit de olie-export, leeft bijna de helft van de bevolking in armoede. Er bestaat een lange geschiedenis van verzet tegen het (politie)geweld, de armoede en de corruptie die met de oliewinning gepaard gaat. Dit eist in sommige gevallen een hoge prijs: zoals de Ogoni Negen, negen activisten die in 1995 na een schijnproces geëxecuteerd werden nadat zij zich verzetten tegen Shell.

Over Arts of Resistance
Arts of Resistance is een samenwerkingsverband tussen Aralez, Afrogrooves, Afrispectives en Linangan. Gezamenlijk creëren zij een bruisende gemeenschap van kunstenaars en sociale bewegingen die elkaar kunnen versterken en de wereld kunnen bewegen naar een rechtvaardigere toekomst.

Benieuwd naar de andere twee programma’s? Klik op de links hieronder voor meer informatie!

Shell en de kunst van verzet: Curaçao en Suriname
Shell en de kunst van verzet: Indonesië

Voertaal: Engels

 

Cultureel erfgoed
Educatie, Geschiedenis
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief