Gebouw

 
 

“Hadden we maar een plek waar we af en toe samen konden komen. Weet jij waar mijn dochter op tekenles kan? Is er hier een ruimte waar ik zelf iets mag organiseren? Ik zou zelf zo graag weer gaan schilderen, waar zou dat kunnen?

Nee, er is hier niet zoveel in de buurt. Waar dan? Nee, nooit gezien. ”

Hallo! Hier is Het Gebouw! Aangenaam. Ik sta er al sinds 1934 en mijn deuren mogen nu wel weer eens open voor iedereen. Ik ben toe aan reuring.

Maar eerst moeten de knarsende leidingen hersteld, de krakende planken een likje verf krijgen en de stoffige ramen blinkend geboend.

​Werk aan de winkel.

Het Gebouw is gebouwd in 1934. In de oorlog werd het gebruikt als gaarkeuken en van 1965 tot 1971 deed het gebouw dienst als kerk. Daarna werd het gevuld met culturele activiteiten en herbergde er een duivenvereniging en een weefvereniging.

De afgelopen 40 jaar werd het gebouw beheerd door de kunstzinnige stichting Vrienden van de Werkschuit en deed Het Gebouw dienst als atelier en werden er schildercursussen gegeven. In 2014 kreeg de stichting nieuwe bestuurders en gingen de deuren voor de buurt open. De stichting organiseerde er o.a. wekelijks het kindertheater Billenkoek, het succesvolle Bofkontenfestival, allerlei cursussen, buurtfeestjes en jaarfeesten zoals Sint Maarten. Buren wisten de locatie ook te vinden en huurden het als verlengde van hun kleine huiskamer voor brunches, sinterklaaasavonden, berjaardagspartijtjes en zelfs wakes.

Het Gebouw is door gebrek aan onderhoud in veel opzichten onbruikbaar geworden. Sinds november 2020 zijn de deuren vanwege veiligheidseisen gesloten.

Daar willen we verandering in brengen. Het Gebouw moet weer open!

Het Gebouw is een buurthuis, maar anders.

Het is in basis een atelier en een creative ruimte waar culturele workshops en creatieve cursussen gegeven worden voor jong tot oud.

Daarnaast is Het Gebouw te huur voor buurtgenoten die zelf iets willen organiseren.

Het Gebouw is een flexibel in te richten verzamel plaats voor buurtgenoten uit Tuindorp-Nieuwendam.

Je komt er om te werken, een schildercursus te volgen, zangles te nemen, maar ook bingo te roepen, kinderfeestjes te vieren, voor een tiener vrijdagavond of een VVE-vergadering.

Een plek waar verschillende buurtgenoten elkaar ontmoeten en waar kunst en een liefde voor maken centraal staan. Het Gebouw brengt samen. Het gebouw creëert. Met buur en buur tussen wijk & dijk.

————-

Middeliestraat 10
1023 AK
Amsterdam Noord

Nieuwsbrief