Museumwoning

 
 

Tekst: historischarchief-toz.nl
Foto: Marten Wijbenga

Het eerste museum en museumwoning in Amsterdam Noord.

De museumwoning is een woning in Tuindorp Oostzaan, gebouwd in 1922 door de toenmalige Genoemde gemeentelijke Woningdienst, nu woningbouw Ymere.

De architecten waren B.T. Boeijinga en J.H. Mulder en, die in dienst waren van de gemeente. Deze architecten hebben ook het Vogeldorp, Disteldorp, Tuindorp Nieuwendam en als laatste Floradorp ontworpen.

De H.A.T.O. kwam achter het bestaan van de in nog oude staat zijnde woning en er ontstond een idee om van de modelwoning een “museumwoning”te maken met als doel die voor het publiek te openen. Dankzij de medewerking van Ymere en het Stadsdeel Amsterdam Noord kon deze woning behouden blijven. In de woning is een slaapkamer ingericht als voorlichtingsruimte, waar films kunnen worden getoond van het leven en werken in Tuindorp Oostzaan en het verbonden zijn met dit dorp.

Er zijn ook steeds wisselende tentoonstellingen te zien en een vitrinekast vol met jubileumartikelen van de N.D.S.M. Mensen die de woning bezoeken zijn enorm enthousiast, ook omdat het interieur zeer herkenbaar is uit moeders en grootmoeders tijd.

De museumwoning is gevestigd op de Meteorenweg 174, Tuindorp Oostzaan.

Openingstijden: elke tweede zondag van de maand van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Nieuwsbrief