De Breitner Academie verzorgt dé HBO opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving in Amsterdam.

Bij ons leer je als aankomend kunstdocent kunst maken, naar kunst kijken en als docent je kennis van kunst over te dragen.

We bieden een voltijdopleiding voor studenten die recent eindexamen middelbare school hebben gedaan én we bieden een verkort tweejarig programma, gericht op beeldend kunstenaars die (in deeltijd) een onderwijsbevoegdheid willen halen. De Breitner Academie is onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).

 

De Theaterstraat is een collectief van theatermakers gevestigd in Amsterdam-Noord. Wij zijn onafhankelijke kunstenaars die hun krachten bundelen in een samenwerkingsverband dat het best getypeerd kan worden als een coöperatie. Naast een werkplek delen we ook de wens om werk te maken voor, over en met mensen uit Amsterdam-Noord.

De Theaterstraat is sinds het voorjaar van 2016 gevestigd in broedplaats de Rietwijker. In de Theaterstraat werken  schrijvers, acteurs, regisseurs, theaterdocenten, dramaturgen en ontwerpers aan zowel individuele als gezamenlijke theaterprojecten.

De projecten van de Theaterstraat kennen allen een andere invalshoek, welke per project en per theatermaker verschilt. Deze diversiteit zorgt voor een grote variatie aan activiteiten: van festivals, toneelvoorstellingen, talkshows, educatie-programma’s, jeugdtheater, locatietheater, bewegingstheater, straattheater, beeldende installaties, hedendaagse clownerie, tot literair variété.

De theaterstraters staan het liefste direct in contact met elkaar, met haar publiek en met de samenleving. Ze delen het verlangen om op duurzame wijze het dialoog aan te gaan met mensen uit Amsterdam-Noord. Zo wordt er zowel in de theaterzaal als op locatie gewerkt; en wordt er theater gemaakt voor en met verschillende soorten doelgroepen. De theaterstraters zien het als een uitdaging om oude en nieuwe bewoners van Amsterdam-Noord samen te brengen met bezoekers en kunstenaars van binnen en buiten Amsterdam-Noord. Vanuit de vooronderstelling “wie in het hart van de samenleving wil staan, moet aan de rand van de stad wezen” neemt de Theaterstaat een unieke positie in binnen het Amsterdamse kunstcircuit.

 

Schrijver Claartje Chajes (1980) woont in Noord, Tuindorp Nieuwendam om precies te zijn. Tussen haar twintigste en dertigste heeft ze zo’n beetje in elk stadsdeel gewoond, dus dat zou niet uit moeten maken, maar ze voelt zich er meer thuis dan ooit elders in Amsterdam. Misschien omdat ze geboren en getogen is in Eindhoven, dat eigenlijk ook uit een verzameling dorpjes bestaat.

Tijdens de eerste golf Covid19 maakte Claartje pandemiepoëzie (zie dit stukje in het Parool) en werkte ze mee aan het stadsbrede kunstproject op billboards #HoeGaatHetEchtMetJe (ook daar schreef het Parool over).

Claartje probeert om de ziel, het karakter van de verschillende buurten van Noord in woorden te vatten: www.poetischebuurtatlas.amsterdam

Meer over Claartje lees je op www.claartjechajes.nl

 

Journalistiek, documentair en portretfotograaf.

 

 

Foto: Artwork by Royal Steez

 

Amsterdam is onze stad. Een mooie stad, maar ook een verwaande rotstad. Een stad waar we verschrikkelijk veel van houden.

Uit die stad halen we onze verhalen. Universele verhalen die over ons gaan. Verhalen die nu verteld moeten worden. Ook dit seizoen laten we ons inspireren door de stad en de verhalen van haar bewoners. Het zijn de bewoners uit Amsterdam Noord die ons fascineren en aanzetten tot het maken van De Koningin van de Voedselbank (2018 en reprise in 2019) en de voorstelling VETARM (2019).

‘Het gewone leven is te mooi om aan voorbij te gaan’. Dit typeert het uitgangspunt van Parels voor de Zwijnen. Vanuit de overtuiging dat het uitvergroten van aspecten uit het dagelijks leven van mensen van een grote theatrale schoonheid is. Daarom ontstaan de voorstellingen van Parels altijd intuïtief, en zijn letterlijk uit het leven gegrepen.

In de voorstellingen spelen mensen die in werkelijkheid ook in de verbeelde situatie zitten. Daarnaast werken we met acteurs die ‘doen alsof’. Op die manier wordt een doorlopend spel met de theatrale illusies gespeeld. De voorstellingen worden bij voorkeur gespeeld op plekken die bij deze mensen horen, die een bron zijn van persoonlijke verhalen en die ook voor het publiek vaak een nieuwe ervaring zijn.

 

NurLimonade Media is een creatief collectief van Tine Reischl en Josefine Salden.

Van concept tot eindproduct realiseren we sinds 2006 promotiefilmpjes, reportages en documentaires voor verschillende organisaties. We zijn met name werkzaam in de cultureel-maatschappelijke sector en de nadruk van ons werk ligt vaak op het menselijke, sociale aspect.

Daarnaast ontwikkelen en begeleiden we educatieve filmworkshops. We willen kinderen en jongeren binnen én buiten de school uitdagen om actief en creatief met media aan de slag te gaan.

 

 

Stichting Nieuwe Helden creëert kunstprojecten en urban actions voor de publieke ruimte.

Met steeds als doel de publieke ruimte weer een plek van ont-moeting te laten zijn. En met publieke ruimte bedoelen we elke plek, binnen en buiten, waar mensen elkaar publiekelijk kunnen tegen komen. Nieuwe Helden werkt met een kleine vaste kern en een hecht internationaal netwerk van creatieve professionals uit de kunst en andere disciplines.

Deze makers en denkers worden Creators genoemd. Elk project of action wordt bedacht, geleid en uitgewerkt door Creators die voortdurend verbindingen leggen rond het thema van het project. Wetenschappers, journalisten, vrijwilligers en publiek worden per project, per locatie zorgvuldig uitgezocht, benaderd en tot samenwerking bewogen. Iedereen die meewerkt aan onze projecten en actions noemen we Helden.

 

Kunstenaar en podcastmaker

Noorderlingenpodcast
podcast over de veranderingen en cultuurperikelen in Noord

BarbiePeepShow
licht ontregelende installatiekunst elke dag te bewonderen in de NDSM-loods

 

Solid Ground Movement is de eerste hiphopdansschool van Amsterdam waar theater hiphop ontmoet en één van de pioniers in Amsterdam.

Onze hiphopdansschool is gevestigd in Amsterdam Noord (5 minuten vanaf centraal station), in het bruisende Tolhuistuin.

We bereiken jongeren met verschillende, culturele achtergronden en op verschillende dansniveau’s. Jongeren, van de straat, leren bij ons om zich op een artistieke manier te uiten door middel van hiphopdans.

Onze hiphopdansschool is geboren uit passie en biedt daarom een breed aanbod op het vlak van hiphop en breakdance, voor peuters, kinderen en jongeren.

Wij zijn er trots op dat onze hiphopdansschool zich hard maakt voor het overdragen van kennis van de hiphopcultuur, van generatie op generatie. Alles waarvoor wij ons inzetten, berust op een gezonde community feeling en kunnen wij alleen mogelijk maken dankzij de steun van onze samenwerkingspartners, onze dank, in verschillende delen van het land.

We vinden het belangrijk dat talent een  podium krijgt en bieden de toplaag in de hiphopdanswereld inmiddels bijna een decennium carrièremogelijkheden. Daarom organiseren we jaarlijks het Mastertraject: Een jaar durende opleiding waarmee we dansers de mogelijkheid bieden zich op artistiek vlak te ontwikkelen. Aan de hand van lessen van grote namen uit de danswereld, wordt hun talent verder uitgebreid. We geloven in de kracht van reflectie en zetten ons daarom structureel in voor onderzoek. Onze levensfilosofie luidt dan ook: You are never too young to dance!

Nieuwsbrief