M.C.020 is een collectief van theatermakers met als basis Amsterdam. Zestien individuele kleinkunstenaars hebben hun krachten gebundeld en ondersteunen elkaars werk. Zo bieden ze elkaar de ruimte om het experiment aan te gaan voor eventueel goede ideeën.

Binnen de diversiteit van de makers is muziek, akoestisch of elektronisch, een onlosmakelijk onderdeel van de performances. Met twee series voorstellingen per jaar creëert M.C.020 sinds 2016 een eigen platform waarin het initiatief of idee zich tot een voorstelling zou kunnen ontwikkelen.

Ruimte voor tussendoortjes, het commercieel onhaalbare, de afkorting, het experiment.

M.C.020 bestaat op dit moment uit: Anneriek Bekhuis, Amber Schoop, Charles Halders, Chantal Inen, Sarah Lee Ketner, Marjolein Keuning, Wessel Sambros, Elsbeth Vernout, Jürgen Theuns, Lotte Vermeulen, Sebastian Verstegen, Selma Susanna, Suzanne Mateysen, Lotte Velvet, Belinda Oud en Younes Jabboury.

https://www.facebook.com/Makerscollectief020/

 

Tekst: tolhuistuin.nl

Lowrey Foley McClane is een interdisciplinair creatief collectief uit Nederland, in 2011 opgericht door beeldend kunstenaar Brian Elstak. Door middel van samenwerkingsprojecten bieden we een multi-geworteld perspectief aan de Nederlandse creatieve gemeenschap.

Mike Lowrey, Axel Foley & John McClane zijn drie legendarische pop culture iconen die nooit volgens het boekje spelen, maar wel op spectaculair charismatische wijze hun heldhaftige acties voor elkaar krijgen. Hun achternamen dienen als een verzamelpunt voor een diverse groep interdisciplinaire verhalenvertellers en jonge kunstenaars.

https://www.lfmc.nl/

 

Wat is Zinnig Noord?
Zinnig Noord is een open community rond zingeving. Een plek waar je zin en inspiratie vindt, waar je stil kunt staan in de storm van jouw leven en waar je nieuwe mensen en ideeën ontmoet. Samen zoeken we – te midden van alle gekte – naar wat waardevol en zinvol is, naar iets om in te geloven.
We zijn allemaal op zoek. We zitten vol vragen:

Wat geeft zin aan het leven, wat drijft en inspireert mij? Wat vind ik belangrijk?
Hoe ga ik op een goede manier om met geld, tijd, werk, vrienden, buren, …?
Is er iets tussen hemel en aarde, een groter geheel of god? Hoe ontwikkel ik mijn eigen spiritualiteit?

Wat doen we?
We maken moderne levensvragen bespreekbaar en delen onze eigen wijsheid. Daarbij putten we uit oude en nieuwe bronnen van zingeving: religie en filosofie, kunst en spiritualiteit – uit het oosten en westen. Altijd zoeken we de verbinding met ons eigen leven en onze eigen ervaringen. Dat doen we in allerlei events, workshops en cursussen.

Voor wie?
Je komt bij Zinnig Noord een bonte mix van mensen tegen: nuchtere agnosten, (ex-)christenen en yoga-liefhebbers; zoekers en vinders; hoofd-mensen, hart-mensen en ziel-mensen. Samen vormen we een open community, verbonden door de zoektocht naar diepgang en verbinding, creativiteit en spiritualiteit. Allemaal in Amsterdam Noord.

Community
Tegenwoordig zien we zingeving, geloof of spiritualiteit als iets heel persoonlijks en dat is logisch: het gaat om jouw leven. Toch hebben wij de ervaring dat je juist door te delen verder komt. Tradities en gemeenschappen ontstaan juist omdat je er in je eentje meestal niet uitkomt. We merken ook dat de behoefte aan betekenisvolle ontmoeting en gemeenschap groot is. Door je vragen en ervaringen uit te wisselen en samen dingen te beleven, leer je niet alleen van alles over jezelf, maar ook over een ander.

www.zinnignoord.nl

 

Foto: © Hester Doove

Jaap van den Beukel groeide op tussen vier zussen met een vader als predikant. Na de middelbare school besluit hij naar de MTS voor Fotografie en Fotonica in Den Haag te gaan. Hier waren zijn stages compleet het tegenovergestelde van elkaar. Van zwart-wit reportage bij het Parool tot het uitlichten van stills. Deze tegenstellingen hebben bijgedragen aan zijn huidige stijl van fotografie. Dit resulteerde in opdrachten voor diverse bedrijven en reclame- en ontwerpbureaus in binnen- en buitenland.

Als reactie op een lange drukke periode van werken voor bureaus besloot hij begin 2008 met zijn gezin in Barcelona te gaan wonen. Deze Catalaanse periode was een sabbatical en het begin van een speurtocht naar een andere stijl van fotografie. Veel tijd werd besteed aan vrij werk op straat. ‘Het feit dat er zoveel mensen zijn en een ieder zijn eigen leven leidt fascineert mij, waardoor ik urenlang over straat kan lopen.’ Langzamerhand begon er een eigen handtekening te ontstaan die resulteerde in een reeks nieuwe projecten, het beste te omschrijven als geënsceneerde reportage.

Een goed voorbeeld van zijn in Barcelona ontwikkelde stijl is het project ‘Our Grid’. De compositie is voor een gedeelte gestuurd, maar gaat tegelijkertijd op in een documentair geheel. Achtergronden en personen zijn van dezelfde importantie en sluiten naadloos ineen. Beeldbewerking is niet van invloed op de compositie, maar vooral gericht op het uitlichten, als ‘tool’ om de werkelijkheid een surrealistische tint mee te geven. De interesse in sociale onderwerpen en de hang naar reportage krijgt een plek in zowel zijn fotografie als zijn films.

http://www.jaapvandenbeukel.com/

 

2b is bereid het avontuur aan te gaan! Wij brengen Amsterdam samen in een bruisende mix van vermaak, kunst en cultuur.

Cultuur voor mensen door mensen. Creativiteit als gereedschap voor een betere samenleving.

2b daagt je uit!

Wie
Wij zijn een groep ervaren en gemotiveerde professionals uit de culturele sector die de ambitie hebben iets bij te dragen aan de samenleving. Wij willen onze ervaringen inzetten om iets te betekenen voor de maatschappij. Wij willen zelf groeien door andere te helpen met groeien.

Wat
Het realiseren van platform voor sociale en culturele initiatieven. Ergens waar we de mogelijkheid creëren om samen te zijn, samen te werken en samen te creëren. Een plek om het beste uit jezelf te halen. Ongeacht sociale of maatschappelijke positie in onze samenleving.

Waar
Amsterdam is onze thuis en een stad in beweging. Het is al eeuwen een dynamische stad met veel diversiteit in culturen en lagen. Wij willen deze diversiteit aan het werk te zetten voor sociale, culturele en maatschappelijke impact voor iedereen in Amsterdam.

Waarom
Wij ervaren dagelijks veel voldoening en plezier in ons werk. Wij willen een omgeving creëren waarin we kunnen laten zien dat je van participeren kunt groeien en genieten. Wij willen Mensen samen brengen in een creatieve omgeving waar wij onze kennis en ervaringen kunnen delen.

https://www.2b.amsterdam/

 

Stichting Wijsneus wil dat alle kinderen de kans krijgen om hun talenten te ontdekken. Daarom organiseren wij diverse leuke en leerzame activiteiten op en rondom basisscholen direct na schooltijd en tijdens schoolvakanties. Van sieraden maken tot hiphop, van koken tot video-animatie en van theater tot natuurfotografie. Al ons aanbod staat op www.sterrenmakers.nl.

 

Foto: Shirley Brandeis 

Filmwerk Remy Vlek produceert en regisseert televisiedocumentaires en informatieve films.

 

 

Likeminds is producent en netwerk van meerstemmige theatermakers die de stad gebruiken als inspiratiebron én podium. In voorstellingen en publieksopbouw zijn we een afspiegeling van Amsterdam: divers, dynamisch en eigenzinnig.

Likeminds’ FACTORY is ons eigen vooropleidingstraject, waarbij jongeren hun talenten als theatermaker kunnen ontwikkelen. Uitgangspunt is: leren door te doen. Het traject is op maat gesneden, naar de dromen en talenten van het individu. Jongeren krijgen workshops in allerlei disciplines (tekst, spel, regie, dramaturgie, productie) en maken hun eigen voorstellingen. Ze worden begeleid door professionele podiumkunstenaars, voortkomend uit de ‘oude garde’ van Likeminds of uit ons landelijke netwerk. Er is ruimte voor vallen en hulp bij opstaan.

Kijk op de Factory Pagina voor meer info.

DE WERKPLAATS biedt jong-professionele theatermakers een platform om een eigen artistieke signatuur te ontwikkelen. Of de makers nu van de kunstvakopleidingen komen of een autodidacte route hebben gevolgd, het gaat om de eigenheid van de individuele kunstenaar. Uitgangspunt is: artistieke diversiteit. De voorstellingen die in dit platform worden geproduceerd vormen een bont palet. Elk product is anders. De grote gemene deler is het ‘grootstedelijk realisme’, eigenzinnig, tegendraads, gelaagd, rafelig, en direct.

Kijk op de De Werkplaats Pagina voor meer info.

De NON PROFIT KAPITALIST is de vrije producent van Likeminds. Uitgangspunt is: urgentie en ambacht. We produceren bij voorkeur maatschappelijk relevante voorstellingen die bedoeld zijn voor een breed en divers publiek. De makers van deze voorstellingen zijn gevestigde, artistiek diverse podiumkunstenaars met een grote dosis ervaring, eigenheid en een fantastisch voorstellingsidee. De Non Profit Kapitalist is snel en flexibel. Heb je nu een idee? Dan komen we zo snel mogelijk tot het produceren van de voorstelling.

Kijk op de NPK Pagina voor meer info.

Likeminds maakt deel uit van de Amsterdamse Alliantie, samen met Stadsschouwburg Amsterdam, Toneelgroep Amsterdam, Holland Festival, Frascati en Nederlands Theaterfestival/Amsterdam Fringe Festival. Deze alliantie beheert ook De Theatervooropleiding Amsterdam, een plek waar jong uitvoerend talent wordt klaargestoomd voor het kunstvakonderwijs. Likeminds is lid van de International European Theatre Movement (IETM) en heeft internationaal een samenwerking lopen met het Glej Teater Ljubljana, Mostar Youth Theatre, Théâtre du Pélican uit Clermont-Ferrand, Das Letzte Kleinod uit Bremerhaven en fABULEUS Leuven. Onder de projecttitel Generation2Generation vormt deze alliantie een platform voor Europese jongeren met makerstalent.


ABOUT LIKEMINDS:
Likeminds is a network of diverse, young, urban artists that give a voice to contemporary city culture. In combining dramaturgy, performances and community enrichment we aim to be a mirror of The Great City. Diverse, dynamic, inspiring and unique, Likeminds comprises of two parts: a platform to develop young talent and a professional theatrical ensemble. Likeminds has been in existence for more than ten years and in this period we have nurtured dozens of young talents into professional theatre makers, musicians and visual artists.

Likeminds ‘wekplaats’ let young-professional theatre-makers create productions out of their own personal engagements. The City is their source of inspiration in structure and content. Their focus is topical: social interaction, violence, diversity, sex and drugs. Likeminds creators take these themes and create work that combines various art forms, genres, disciplines, and styles. This mix is essential.

For Likeminds creators the city is a source of narrative, they don’t only draw from personal experience. They look for inspiration in The City by talking to it’s inhabitants and engaging them in their creative process. Using the stories they source to tell a rich and varied story of The City, Likeminds work is renowned for being both for The City and of The City.

For Likeminds the city is also a platform – the makers choose a public space or specific site to present their work.

 

Tekst: verdedignoord.nl

Productiehuis Noord is het mediakanaal van Verdedig Noord. Met het nemen van onze eigen verhalen nemen we regie over onze eigen levens. In dit huis maken we campagnes, video´s, infographics, podcasts, onderwijsprogramma´s etc. Als je uit de Noordside komt en je wilt op wat voor manier dan ook een verhaal vertellen, onderzoeken of helpen in de redactie van een bestaand format, holla at je strijder.

Nog iets: als je als kunst- cultuurinstelling een opdracht uitzet in Amsterdam-Noord (podcasts, audio-engineering, videografie, repo´s etc.) check dan Productiehuis Noord. Don´t make a fool of yourself. Houd de euro in de gemeenschap. Kom eigenaarschap brengen en ons economisch versterken.

 

Tekst: tolhuistuin.nl

PLAY Productions een kleinschalig theatergezelschap dat innovatieve voorstellingen en belevingen maakt op locaties.

Als regisseur van immersieve locatie theatervoorstellingen creëert Puck werelden waar het publiek wordt ondergedompeld in verhalen die zij fysiek ondergaan. Haar voorliefde voor film en science fiction is vaak terug te zien in haar theater- en filmwerk, dat zich verder kenmerkt als een mix van hyperrealistisch Hollywood en vervreemdende beeldverhalen.

Het afgelopen jaar ontwikkelde zij de immersieve voorstelling It Went Dark waarin het publiek de catastrofale gevolgen ervaart van de klimaatcrisis. Bewustwording, inleving en hoop rondom deze thematiek staan komende jaren centraal in haar werk.

Naast haar werk als maker, werkt Puck ook als freelance gespreksleider en filosoof voor diverse organisaties, o.a. STRP Eindhoven, de Filmacademie (AHK), Pakhuis de Zwijger, en diverse onderwijsorganisaties.

Meer info: www.playproductions.org

 

Stichting Waterland Projecten heeft als doel het ontwikkelen van culturele programma’s in en om Waterland. De stichting zoekt naar gedeelde inspiratie en wil kwaliteiten samenbrengen. Wat is de kracht van het gemeenschappelijke? SWP wil de charme, het stoere en de schoonheid van Waterland laten zien in haar projecten.

 

Tekst: https://www.gerbrandburger.nl/

Gerbrand Burger woont en werkt in Amsterdam en Helsinki. Burger groeide op in Driebergen en studeerde aan de Universiteit Leiden en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Van 2006 tot 2008 was hij resident bij kunstenaarsinstituut De Ateliers. Vervolgens deed hij residencies in Japan, Turkije en in Nederland werkte hij bij Sundaymorning@EKWC en in het Pompgemaal Den Helder.

Zijn werk is getoond in solo presentaties bij C&H Gallery (Objects from the Outside, Amsterdam, 2016), Kunstvereniging Diepenheim (Unhide All, Diepenheim, 2019) en Pitcair Museum of Contemporary Art (2020) en is groepstentoonstellingen onder meer in Kasteel Nederhorst (Gestalt, 2016, Nederhorst den Berg), Transition Gallery (Adaptation, 2016, Londen), Maison van Doesburg (Coup de Foudre, 2017, Parijs), Big Art (2018, Amsterdam) en Dapiran Project Space (Off Grid, 2020, Amsterdam). Bovendien werkte Burger als scenograaf aan verschillende theaterproducties voor Holland Festival en schouwburgen in Nederland, België en de Verenigde Staten. Burger’s korte films werden vertoond op talloze festivals wereldwijd.

 

 

Bij de Telekids Musicalschool & RTL Talent Academy kan je elke week dansen, zingen en acteren!

Er zijn lessen voor kinderen en tieners van 4-6, 7-9 en 10-14 jaar (de Mini’s, KidsClub & TeensClub).

Twee keer per jaar maken we een voorstelling en kun jij ‘shinen’ voor een publiek!

Kom lekker een Proefles doen, graag tot dan!

 

Sanne Fokkens geeft Dans- en Musicallessen in Amsterdam-Noord.

Voor jong èn ouder! Vanaf 1,5 jaar tot 50plussers, of totdat je echt niet meer kunt dansen!

 

 

 

Granate geeft het onzichtbare een gezicht

Stichting Granate is in oktober 2012 opgericht door dichter, filmmaker en cultureel ondernemer Nafiss Nia, en heeft als doel het creëren van kansen voor professionele biculturele dichters en filmmakers, met name voormalig vluchtelingen, en het bevorderen van meer culturele diversiteit en inclusiviteit in de Nederlandse film en poëzie.

Ooit begonnen als een onzichtbare pit, is Granate sinds 2012 uitgegroeid tot een bloeiende boom die stevig wortel heeft geschoten in het culturele leven van Amsterdam. Met haar evenementen creëert zij een podium voor een pool van kleurrijke stijlen, genres en stromingen op het gebied van film en poëzie. Sinds 2012 heeft Granate 35 evenementen georganiseerd, waar aandacht voor korte film en poëzie van vooral onzichtbaar bicultureel talent centraal stond. Tot nu toe hebben 591 dichters, schrijvers, filmmakers en andere performers bij Granate een podium gekregen, waarvan meer dan de helft met een niet-Nederlandse achtergrond.

Granate doorbreekt de muren van de bestaande hokjes waarbinnen mensen leven. En de diversiteit waar we naar streven komt niet alleen tot uiting bij de keuze van de deelnemers en het publiek dat op onze activiteiten afkomt, ook de medewerkers zijn divers: zij zijn van verschillende achtergronden, geaardheid, steden en zelfs afkomstig uit verschillende stadsdelen van Amsterdam. Dat is de kracht van Stichting Granate.

De naam Granate verwijst naar de Granaatappel, een prachtige vrucht vol van onzichtbare pitten, die met de juiste zorg en aandacht kunnen uitgroeien tot een bloeiende boom. De granaatappel staat symbool voor diversiteit en eenheid van het leven.

 

Bruno Edsme werkt sinds januari 2018 als zelfstandig atelierista (kunstzinnig begeleider) en gaat met zijn eigen mobiele atelier, een oude brandweerwagen, op pad.

“Ik werk met kinderen in o.a. Amsterdam Noord op diverse plaatsten en in diverse wijken. De kinderen hebben een diversiteit aan verschillende culturele achtergronden wat mijn werk reuze interessant maakt. Daarnaast wordt ik regelmatig gevraagd met mijn mobiele atelier op kinderfeestjes of festivals. In mijn aanpak staat de ontdekkingstocht van het kind zelf centraal. Kinderen worden geboren met een enorm palet aan talenten en mogelijkheden.”

 

 

Video: Gen10 Productions
Foto: Folia

 

Daumantas Ercmonas is a contemporary visual artist – painter.

Born in 1992, Vilnius – the capital city of Lithuania.

Daumantas likes to paint flowy organic abstract paintings aswell as geometric and edgy lined ones, landscapes & cityscapes depicting wide panoramic views, portraits & figurative works, aswell as symbolic and surreal scenarios.

 

Rocky ontwikkelt concepten en stelt campagnes samen die een diepgaand verhaal aan de toeschouwers vertellen. Hij is geïnspireerd door alles wat contrasteert met elkaar in het leven. Zijn merk 13+31 staat symbool voor balans. Dualiteit is een element wat vaak terug is te zien in zijn werk.

Fotografie / videografie
Grafisch vormgeven
Marketing / conceptontwikkeling
Web-design
Spoken-word

Rocky wil met zijn werk het taboe rondom mentale gezondheid bespreekbaar maken, de schaduwen hiervan te belichten en kansen bieden aan ongehoorde verhalen.

 

 

Foto: Moon Saris

BREI is een kunstproject waarbij buurtbewoners onder leiding van theatermakers wekelijks bij elkaar komen om te breien aan een theaterdecor.

Met de gebreide wereld en de breiers als inspiratie vormt zich de basis van een theatervoorstelling. Bij elk breiproject wordt er gezocht naar bijzondere samenwerkingen met kunstenaars uit verschillende disciplines.

Theatermaker Anne Maike Mertens en Bibi Trompetter maakten de afgelopen theaterseizoenen de voorstellingen BREI I & II en III en het vierde project van BREI, De kat van iedereen. De makers van BREI zijn met het BREI-concept een onderzoek gestart naar een kunstvorm waarbij verschillende mensen uit de samenleving gezamenlijk een professioneel kunstwerk creëren.

Belangrijk uitgangspunt is mensen bij de voorstelling te betrekken die niet vanzelfsprekend in aanraking komen met theater/kunst. Het uiteindelijke doel is het bereiken van een artistieke en professionele voorstelling waaraan vele handen hebben bij gedragen.

Nieuwsbrief