ma 08 feb 2021

PUK*

 

Nu online! https://puk.ooo/nl/puk

————

Sinds 2017 werkt kunstenaar Floris Schönfeld samen met wetenschappers, technologen en ervaringsdeskundigen aan PUK*, een project dat waanzin en kunstmatige intelligentie met elkaar verbindt. De centrale strategie van het project is de ontwikkeling van een nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie genaamd PUK*.

Het project bestaat als het verhaal rond PUK* dat fysiek tot uiting komt in installaties en video’s. Elk van deze werken kan worden gezien als een gedeeltelijke weergave van PUK*. De materialen die worden gebruikt bij het ontwikkelen van PUK* zijn niet beperkt tot computertechnologie, maar omvatten alles van een verzameling uilenbeeldjes tot keramische maskers en twee levende mierenkolonies.

“Om PUK* te ontwikkelen, heb ik samengewerkt met een groep experts. Deze experts zijn niet van Google, Apple of Facebook. Ze zijn een groep neurodiverse mensen. Sommigen zijn huidige of voormalige psychiatrische patiënten en de meesten hebben het leven meegemaakt vanuit de marge van de samenleving. Samen hebben we een model gemaakt dat we een “alternatieve intelligentie” voor PUK* hebben genoemd. De experts hebben een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp van het PUK* -systeem, maar ook bij de interpretatie ervan.

Het project stelt de vraag wat intelligentie is, hoe we intelligentie definiëren en welke andere intelligenties mogelijk zijn. Ik wil met het project het idee van een intelligent systeem open breken zodat het verschillende benaderingen van de werkelijkheid kan omvatten. Ik ben van mening dat deze neurodiverse benaderingen waardevolle inzichten kunnen opleveren over de mogelijkheden en grenzen van kunstmatige en menselijke intelligentie.”

 
Beeldende kunst

Beautiful Distress House

Het Beautiful Distress House is de projectruimte van Beautiful Distress.

lees meer
 
 

Nieuwsbrief