wo 08 mrt 2023

Vrouwen van Noord

 

De verbinders van Noord

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag! Om dat te vieren worden op vier verschillende locaties in Noord de tentoonstelling Vrouwen van Noord geopend. In navolging van het succesvolle project Vrouwen van Nieuw-West presenteert het Amsterdam Museum nu de Vrouwen van Noord.

In de buurttentoonstellingen wordt het verhaal van vrouwen in Noord verteld aan de hand van vijf thema’s. Door de thema’s saamhorigheid, empowerment, veilige straten, verbinding en vrouwen tegen eenzaamheid leer je de verschillende vrouwengemeenschappen uit Amsterdam Noord kennen. Zij zijn het immers die Noord inhoud, kracht en kleur geven.

De tentoonstellingen zijn op vier verschillende locaties te zien vanaf 8 maart.

 

Cometa – Vrouwen voor verbinding
Deze vrouwen doen iets bijzonders voor hun omgeving en laten zich door niemand vertellen wat ze wel of niet mogen doen. Van ondernemer tot jongerenwerker en van strijder tot buurtmoeder. De verbinders die Noord nodig heeft!

OBA Waterlandplein – Vrouwen voor saamhorigheid
Beter een goede buur dan een verre vriend, daar gaat dit thema over. De vrouwen van de interculturele ontmoetingsochtend en van de handwerkclub Stitch ‘n Bitch zetten zich hiervoor in.

Modestraat – Vrouwen tegen eenzaamheid
Eenzaamheid is een toenemend maatschappelijk probleem, vooral in grote steden zoals Amsterdam. Bij Sweet 70 is het ook een van de belangrijke thema’s.

OBA Van der Pek – Vrouwen voor empowerment
In de samenleving word je snel overgeslagen wanneer je geen opleiding hebt gedaan of mondig genoeg bent. Het platform de Vrouwenbazaar ondersteunt met activiteiten de emancipatie van vrouwen met een multiculturele achtergrond.

OBA Waterlandplein – Vrouwen voor veilige straten 
Veiligheid op straat en in openbare ruimtes is al eeuwen een kwestie voor vrouwen. Jonge vrouwen onder begeleiding van Elance Academy en de Damesbende van Buiksloot zetten zich in voor veilige straten en een fijnere plek.


Foto: Amsterdam Museum.

 
Beeldende kunst

Nieuwsbrief