wo 21 jul 2021

Wie bouwt mee aan de Toren van Babel?

 

Tekst: ndsm.nl

Denk, praat en bouw mee aan de Toren van Babel, een nieuw kunstproject op NDSM. Stichting NDSM-werf en TAAK nodigen deze zomer Amsterdammers en lokale communities uit om samen een grote installatie met stadsverhalen en toekomstverbeeldingen te creëren op de werf in Amsterdam Noord.

HET PROJECT
De Toren van Babel is een idee van kunstenaar Guido van der Werve. Hij neemt met dit concept het Bijbelse verhaal van de Toren van Babel als uitgangspunt; in dit verhaal sprak men één taal, vertrok men naar het oosten en bakten stenen om een stad met een toren te bouwen die tot de hemel zou reiken. Maar God zorgde ervoor dat mensen niet meer dezelfde taal spraken en verspreidde iedereen over de hele wereld. Doordat mensen elkaar niet meer konden verstaan, werd de bouw gestaakt.

In tegenstelling tot het oorspronkelijke verhaal, wordt het bouwwerk op de NDSM-werf juist een soort omgekeerde Toren van Babel. Een installatie die meerstemmigheid laat zien binnen een samenleving waarin nu veel verschillende overtuigingen en denkbeelden naast en tegenover elkaar staan. Dit project laat juist de verscheidenheid en de (culturele) rijkdom zien die hierin schuilt. In het kort staat de Toren van Babel symbool voor een stad waar er plek is voor iedereen en ieders ideeën. Voor de Toren van Babel worden daarom individuen (v/m/x) en gemeenschappen uitgenodigd uit verschillende culturele, politieke, sociale, religieuze of professionele achtergronden om hun ideeën te delen en zichtbaar te maken binnen de installatie. Hierin staat centraal hoe hun ideale stad/toren eruit zou moeten zien en aan welke voorwaarden deze moet voldoen. Wil je een groene stad, een gelijkwaardige stad, een lieve stad, of juist een individualistische stad; alle suggesties zijn welkom.

CREATIEVE WORKSHOPS
De Toren van Babel krijgt vorm als bijzondere installatie op de werf, die gevuld wordt met verhalen van alle Amsterdammers die meedoen. Stichting NDSM-werf en TAAK nodigen professionele creatieven uit om workshops te geven op de werf waarin de verhalen van de deelnemers centraal staan. Kunstenaars die meedoen zijn o.a. storyteller en fotograaf Fouad Lakbir, Tina Lenz en beeldend kunstenaar Maria Pask. De workshops openen het gesprek over de vraag hoe ieders ideale toren (ofwel stad) eruit zou zien. Wat is hierbij van belang? Welke waarden en idealen? Hierna komt het maak-gedeelte: deelnemers gaan zelf aan de slag om uiting te geven aan hun ideeën door bijvoorbeeld te schrijven, tekenen, bewegen en fotograferen. Alle uitkomsten van de workshops worden bij het bouwwerk gepresenteerd en geven vorm aan een kleine expositie die drie weken op locatie toegankelijk zal zijn voor publiek.

DOE JE MEE?
Iedereen kan deelnemen aan één van de workshops en zo onderdeel uitmaken van het Toren van Babel project. De workshops vinden plaats in augustus en eerste helft september op NDSM en deelname is gratis.

Enthousiast? Bekijk deze pagina voor het aanbod in de verschillende workshops en hoe je je kunt aanmelden. Mocht je graag met een groepje mee willen doen (tuinders, sporters, vrienden, buren) of heb je algemene vragen, mail ons dan vooral via ewa.scheifes@ndsm.nl. Wil je meer weten over de inhoudelijke en artistieke ambities van het project, neem dan contact op met curator Petra Heck via petra.heck@ndsm.nl.

 
Beeldende kunst, Fotografie, Literatuur

NDSM-werf

Stichting NDSM-werf regisseert, initieert, cureert, verbindt en stimuleert activiteiten op de NDSM-werf waardoor de stad, haar bewoners en bezoekers deze plek nu en in de toekomst omarmen als een gebied…

lees meer
 
 

Nieuwsbrief