vr 03 feb

14:00 - 16:30, Breitner Academie
 

Expositie Symbioceen; afsluiting themaweek Breitner Academie

 

Breitner Academie – Amsterdam                                                           

Themaweek – Symbioceen

Expositie 3 februari van 14:00 tot 17:00 uur, Overhoeksplein 2, Amsterdam.

Hoe komen we van het Antropoceen naar het Symbioceen? Van belastend naar verrijkend, van het kortetermijndenken naar het langetermijndenken, van Ik naar Wij, van ego naar eco? Welke nieuwe woorden, nieuwe beelden en nieuwe werkwijzen kunnen ons daarbij helpen? En hoe doen we dat zo dat we de onbenutte kansen zichtbaar maken en hoop en durf creëren?
Tijdens de themaweek voor alle studenten van de Breitner Academie staan deze vragen centraal. Vijf kunstenaars die in dit werkveld werkzaam zijn uitgenodigd om de studenten te begeleiden bij hun onderzoek. Dit zijn: Yuchen Li & Aldo Ramos, Teresa Borasino, Helmut Dick, Leon van Opstal en Theun Karelse. Omdat kunstenaars bij uitstek ons perspectief kunnen verschuiven, want zij zijn onze belangrijkste verhalenvertellers, zij kunnen ons misschien helpen om de omslag te maken naar het symbioceen, naar een wereld waarin mens en natuur elkaar – weer – versterken.

Presentaties met reacties en vragen: vrijdag 3 februari, 14:00-15:30 uur
Officiële opening expositie en borrel: vrijdag 3 februari, 15.30 uur
Locatie: Breitner Academie, Overhoeksplein 2, Amsterdam
Meer informatie: Jacqueline.kouwenberg@ahk.nl

 

Extra informatie:
Elke kunstenaar werkt met een groep van ca. 25 studenten van de Breitner Academie (Docent beeldende kunst en vormgeving) aan een vooraf geformuleerde opgave. Wat zijn de aandachtsvelden die aan bod komen in onze zoektocht naar het Symbioceen? We noemen er enkele: Verbinden. Aarde-kennis. Biodiversiteit. Rechten voor natuur. Andere volkeren. Wij zijn natuur. Houden van de aarde. De focuspunten van de vijf kunstenaars komen in de titels van de opgaven goed tot uitdrukking: ‘Art as reciprocity’, ‘Antropho-no-seen’, ‘Elementary’, ‘Kinetisch project’ en ‘Mytische wezens’.

Het is donderdag, het einde van de week nadert. Hoe ver zijn we? Wat wordt er ontdekt? Wat wordt er geleerd en ervaren? Aan de hand van in de wandelgangen opgevangen woorden en fragmenten van verhalen proberen we een beeld te schetsen van de stand van zaken van deze boeiende themaweek.

 

Yuchen Li & Aldo Ramos – ‘Art as reciprocity’

“Hoe kunnen we de aarde-kennis die we diep in ons hebben beter benutten en activeren? Hoe kunnen we het wij-denken boven het ik-denken stellen, en hoe koesteren we het belang van harmonie en verbondenheid. Hoe kan kunst bijdragen aan de gewenste wederkerigheid?”

Luisteren naar planten. Kunst voor het niet menselijke. Een ode aan schimmels en bacteriën. Een gedicht voor de aarde en een gebed voor de maan. Het water dat je drinkt wordt door de natuur steeds opnieuw gerecycled, misschien was het onderdeel van de besneeuwde alpen, of werd het gedronken door een mammoet. Het zijn voorbeelden van een andere manier van kijken, met een breder perspectief dan ons beperkte westerse oog.

 

Teresa Borasino – ‘Antropho-not-seen’

“Onze Westerse kijk op de wereld is eenzijdig. We missen de alomvattende verbondenheid met de diepe tijd en met de aarde die in vele andere culturen wel aanwezig is. Maar hoe worden we ons dat bewust? Hoe omarmen we het en hoe leren we daarvan, dat is onze opgave.”

Gerechtigheid, macht, verloren talen en de relatie tussen mens en natuur. Het zijn thema’s vanuit het overkoepelende Antropho-not-seen-concept. Zij zijn het startpunt van de zoektocht. Elke 14 dagen verdwijnt er ergens een taal en daarmee ook veel wijsheid. De machtsstrijd tussen grote concerns en overheden bepaalt hoe we met de aarde omgaan. Willen we dit wel? En hoe kan het dan anders? We kunnen veel leren van onszelf en van anderen als we daarvoor open durven te staan.

 

Helmut Dick – ‘Elementary’

“We gaan op zoek naar transformerende energieën in de buitenruimte en benutten deze voor tijdelijke installaties die zichzelf daardoor in de tijd kunnen opheffen. We spelen en onderzoeken de esthetiek van de dynamiek en hoe deze onze wereld kan verrijken.”

Een symbolisch graf voor het antropoceen. Duiven-dressuur met kruimels. Levende installaties op locatie van natuurlijke materialen. Getatoeëerde sinaasappelschillen. In een eetbare herinnering wordt het Galgenveld met broodmannen herdacht. Met de krachten van de natuur – wind, water, en dieren – worden tijdelijke installaties in korte tijd weer opgelost zonder schadelijke gevolgen voor de omgeving. De ons zo bekende maar onzichtbare energieën worden ervaarbaar en voelbaar gemaakt.

 

Leon van Opstal – ‘Kinetisch project’

“Het kleine is voorwaardelijk voor het grote. Hoe kunnen we met kennis, techniek en verbeelding de relatie tussen het kleine en het grote verbeteren? Het resulteert in bewegende ‘apparaten’ die een bijzondere relatie aangaan met de natuur.”

Een groeps-aangestuurde-vliegende-vlinder. Een speelse koraal-experience. Een kaardenbol als schuilplaats voor putters. Een smeltende kaars als symbool voor onze omgang met de aarde. De installaties zijn intrigerende bewegende machinerieën die op een subtiele wijze de relatie tussen mens en natuur verbeelden. Ze willen behulpzaam zijn in de te maken omslag naar het symbioceen.

 

Theun Karelse – ‘Mytische wezens’

“We willen deelnemen aan het gesprek van de wonderbaarlijke cyclus van al het leven. Hoe voelt het om dit nieuwe narratief te belichamen? Dat doen we door letterlijk onder de huid te kruipen van wezens die nog niet bestaan.”

Al spelend oefenen met het creëren van nieuwe mythes die zich manifesteren in onwerkelijke dierwezens. Poseidon huilt dikke tranen om het plastic in de zee. Een goudvis verandert in het maanlicht in een draak. Een bloedzuiger komt ‘s-nachts bij de slapende mens op bezoek. En een duinwezen probeert liefdevol en ongezien mensen te helpen met het duinonderhoud. Alle mythes gaan met veel gemak de grens over van onze rationele werkelijkheid naar de wereld van ons onbewuste, onze dromen. Daarmee proberen ze een brug te slaan tussen ons denken en voelen.

 

Tekst Bruno Doedens

 

Beeldende kunst, Educatie, Mediakunst
Educatie, Expositie, Geschikt voor kinderen, Opening, Performance, Tentoonstelling
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief