zo 17 mrt

19:30 - 21:00, Concertgemaal
 

Feest van het begin

 

Een prachtige vertelling door Joke van Leeuwen gebaseerd op haar bekroonde historische roman Feest van het begin (Querido) met muziek van Forqueray, Bach en Marin Marais door Ensemble La Silva: Nanneke Schaap en Anna Lachegyi – viola da gamba, Marion Boshuizen – klavecimbel.

Hoe maak je van een beul die door zijn afkomst gedoemd was de doodstraf uit te voeren in het Parijs van de achttiende eeuw, iemand van wie je gaat houden? In deze voorstelling ga je dat voelen. Een programma met muziek en voordracht, dat diep raakt en je fantasie naar vele plekken van vroeger en nu brengt.

Charles-Henry Sanson (1739 – 1806) was zo’n beul. Daarnaast was hij arts en hij vond rust in het spelen van strijkinstrumenten. In zijn dagboek schreef Sanson onder andere over zijn vriendschap met de uit Duitsland afkomstige klavecimbelbouwer Tobias Schmidt, die ook in Parijs woonde. Daar leefden rond die tijd ook Antoine en zijn zoon Jean-Baptiste Forqueray, beiden gambist en componist. Er zijn verhalen bekend over Antoine Forqueray, beroemd om zijn virtuoze gambaspel, berucht om zijn moeilijke karakter, en over zijn vrouw, die hem zo prachtig begeleidde op het klavecimbel. Zeer waarschijnlijk dat de Forqueray’s de klavecimbelbouwer Tobias Schmidt kenden.

Auteur Joke van Leeuwen schreef enkele jaren geleden na een periode van onderzoek in Parijs de schitterende roman ‘Feest van het begin’ en won daarmee de AKO–literatuurprijs. Zij werd geprezen om de universele vragen over waarheid en schoonheid en haar treffende beschrijving van de voortdurende zoektocht naar een beter bestaan.

De heldere en beeldende teksten van Joke van Leeuwen en de hartstochtelijke muziek van Forqueray versterken elkaar intens. Deze intense en soms heftige muziek gaat onder je huid zitten en laat je niet meer los. En wat is er mooier dan een vertelling met klavecimbel en gamba? Precies, een vertelling met klavecimbel en twee gamba’s.

Tickets vind je hier

 

Muziek
Concert
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief