zo 19 mei

Dit evenement vindt plaats tussen 08/05/2024 - 19/05/2024

12:00 - 18:00, NDSM FUSE
 

MOEDERKOEK

 

MOEDERKOEK: Over de filosofie van de placenta
Farah Widmer

 

Tentoonstelling van 20 april tot 19 mei

AMSTERDAM – Op 20 april opent de tentoonstelling MOEDERKOEK van interdisciplinair kunstenaar Farah Widmer. De placenta, als poreuze grens tussen moeder en kind, staat hierbij centraal. www.farahwidmer.com

We waren ooit allemaal verbonden aan een placenta – en toch weten we er zo weinig over: nog steeds is het een van de minst onderzochte en begrepen organen van het menselijk lichaam. De dualiteit van de placenta, die moeder en kind zowel verbindt als scheidt, maakt haar voor kunstenaar Farah Widmer tot een symbool voor de poreuze grenzen tussen een persoon en de ander. Deze relatie wordt verbeeld door placenta’s die Widmer heeft gemaakt uit keramiek en uit poëzie.

De tentoonstelling thematiseert intersubjectiviteit en het wederzijdse creëren van elkaar. In een lang gedicht, een “placenta in gedichtvorm”, omschrijft Widmer met experimentele vorm de vervaagde grens tussen haar en haar overleden moeder. In het kader van dit thema geeft Rodante van der Waal, activiste, filosofe en vroedvrouw, een lezing over de filosofie van de placenta. Cynthia Dorrestijn omschrijft tijdens haar lezing het wederzijdse creëren van haar en haar babys waarneming tijdens de kraamtijd en daagt het publiek uit om de eigen grenzen van binnen en buiten op de proef te stellen.

Door de realistische beelden te laten zien, brengt Widmer op een artistieke manier medische kennis aan het publiek. Dit wordt op sensorische wijze ondersteund van een workshop, gegeven door kunstenaar en verloskundige Nikki Oosterveen. Hierbij krijgen deelnemers, aan de hand van echte placenta’s, de kans om het orgaan en zijn werking tastend te ontdekkend.

 

Evenementen:

– 20 april 17:00 Opening

– 12 mei 16:30 Lezing “De geboorte van een moeder” Cynthia Dorrestijn

– 18 mei 13:00 Lezing “De filosofie van de placenta” Rodante van der Waal

– 18 mei 14:00 Workshop “Placenta met de handen ontdekken” Nikki Oosterveen

 

Beeldende kunst
 

Delen:

Nieuwsbrief