zo 28 aug

Dit evenement vindt plaats tussen 07/08/2022 - 02/10/2022

15:00 - 18:00, Tuinpark Buitenzorg
 

Naturaleza humana

 

Op zondagmiddag 7 augustus opent in het Verenigingsgebouw van Tuinpark Buitenzorg de expositie ‘Naturaleza humana’ van Lola Ortega Rodas.

Lola is al vanaf begin jaren tachtig actief met veel verschillende illustratievormen, variërend van pentekeningen tot digitale vectorillustraties in combinatie met naald en draad. In deze expositie toont zij werken rond serieuze thema’s, maar ook vrolijke kleurrijke humoristische stukken. De tentoonstelling is een compilatie van de verschillende onderwerpen en technieken waar zij zich de laatste jaren op gericht heeft.

Om de tragiek van bepaalde maatschappelijke thema’s onder de aandacht te brengen, combineert Lola digitale vectorillustratie met uiteenlopende borduurtechnieken. Binnen de hedendaagse kunst krijgen deze twee technieken in haar ogen niet altijd het respect en de aandacht die zij verdienen.

Een terugkerend thema is het contrast tussen enerzijds de natuur en anderzijds de door mensen vormgegeven landschappen, of dat nu stadslandschappen of landbouwgronden zijn, of zelfs door de mens ingerichte ‘natuurparken’. In haar werk zien we vaak terug hoe de zich alsmaar verder uitbreidende stad steeds meer van de natuur opslokt, maar ook hoe de natuur tegelijkertijd altijd een manier weet te vinden om weer kleine stukjes op de stad te heroveren en de zo gemiste stilte te herstellen.

Haar landschapsillustraties zijn geïnspireerd door de weidse velden in haar Andalusië, en het contrast daarvan met de homogene groene Nederlandse landschappen.

Daarnaast staan de stadsgezichten, die een eenzaamheid laten zien die tijdens de recente lockdowns voor veel mensen steeds pijnlijker werd, maar in haar ogen altijd kenmerkend is geweest voor de dichtbevolkte stad.

Ook objecten uit de openbare ruimte, zoals verkeersborden, komen in het werk van Lola tot leven. Hun bestaansrecht wordt ontleend aan de functies waarschuwing, gebod of juist verbod, maar aan de esthetica ervan gaat iedereen voorbij. In Lola’s werk is het juist de schoonheid en de krachtige betekenis van de borden die benadrukt wordt.

De tentoonstelling is vanaf 7 augustus tot en met 2 oktober elke zondagmiddag gratis te bezoeken, van 15 tot 18 uur. De bar is geopend, maar let op: contant betalen, er is (nog) geen PIN.

 

Beeldende kunst
Expositie, Geschikt voor kinderen, Gratis, Tentoonstelling
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief