vr 17 nov

Dit evenement vindt plaats tussen 01/09/2023 - 28/01/2024

12:00 - 18:00, NDSM FUSE
 

Op de vlucht

 

Migratie is een eeuwenoud fenomeen dat de wereld heeft gevormd en getransformeerd. Mensen zijn altijd al op de vlucht geweest, gedreven door allerlei motieven. Vandaag de dag beïnvloeden de media ons beeld van vluchtelingen sterk en vaak negatief. Het verhaal van mensen die geliefden achterlaten en oceanen trotseren op zoek naar een beter leven is complex. Mensen vluchten voor oorlog, discriminatie of economische malaise en de gevolgen van klimaatverandering.
Vluchten vindt echter ook op kleinere schaal plaats, om uiteenlopende redenen, binnen verschillende culturen, en zelfs binnen families. Wat delen al deze vluchtelingen met elkaar? Welke hoop, dromen en verlangens drijven hen? Wat moeten we doen om de vluchteling beter te begrijpen? Hoe kunnen we empathie tonen voor hun ervaringen, ook als die buiten ons referentiekader vallen?

In OP DE VLUCHT betrekken kunstenaars toeschouwers bij het fenomeen migratie met werk uit diverse disciplines, van schilderij tot interactieve installatie. Zo wordt op de expositie de bewegingsvrijheid van bezoekers ingeperkt en de ervaring opgeroepen hoe het voelt om door verordeningen, regels en hekken te worden tegengehouden. Een onderzoek van het eigen privilege als stap om dichter bij de ander te komen.
OP DE VLUCHT gaat onvermijdelijk over onszelf. Ik en de ander, ik en de vluchteling. Ik, de vluchteling.

Curator Ellen Klijzing
Kunstenaars Sietse H. Bakker, Wim Bakker, Simone Boon, Allard Boterenbrood, Ester Eva Damen, Rika Maja Duevel,
Jim Du Pan, Rienke Enghardt, Gertjan Evenhuis, Catarina Garcia, Ossa Kierkegaard, Esther Kin, Ellen Klijzing, Nanny Kok,
Wim Komhoff, Kyra de Korte, Rucha Kulkarni, Neyde Lantyer, Valerie Van Leersum, DH Mack, Helena Kaori Maeda,
Drager Meurtant, Hélène Min, Esmee Mlihi, Hanneke de Munck, Collectief Onder de Brug, Marcela Perrusquía, Sarah Payton, Ana Pinho, Benny van der Plank, Rinzo, Henk Schut, Jan Selen, Bart-Jan Steerenberg, Mieke de Waal

Afbeelding © Hélène Min

 

Beeldende kunst, Cultuur, Film, Fotografie, Mediakunst
 

Delen:

Nieuwsbrief