zo 14 jul

14:00 - 23:00, Noorderlicht
 

Over het IJ Festival | 14 juli 2024

 

NIEUWE GENERATIE THEATERMAKERS VERTELT DE VERHALEN VAN DE STAD OP OVER HET IJ FESTIVAL
Van 11 tot en met 14 juli 2024 vindt de 32e editie van het locatietheaterfestival Over het IJ plaats op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Dit jaar ligt de focus nog meer dan voorgaande edities op de nieuwe generatie theatermakers, onderzoek en experiment en de rol van Over het IJ als landelijke broedplaats voor stedelijk locatietheater. In deze editie van Over het IJ Festival staan de verhalen van de grond centraal – van Amsterdam-Noord en van de stad – en wie deze moet, of mag vertellen.

Broedplaats voor nieuw talent
Over het IJ is de afgelopen jaren gegroeid van een presentatieplek naar de belangrijkste landelijke broedplaats voor stedelijk locatietheater. Mick Stevens, algemeen directeur Stichting IJ Producties: “Over het IJ Festival luidt een nieuw tijdperk in: van een tiendaags evenement naar een compacte, vierdaagse viering van de nieuwe generatie locatietheater-makers. Deze editie staan er 18 nieuwe makers om hun werk (deels werk in ontwikkeling) voor het eerst te laten zien aan het publiek. Wij vinden het essentieel dat de dialoog met het publiek wordt aangegaan middels de voorstellingen. De makers variëren in ervaringsjaren (van 0 t/m 7 jaar werkervaring) en worden door het team van Over het IJ gecoacht op hun makerschap. Over het IJ heeft als landelijke broedplaats voor stedelijk locatietheater in haar bestaan veel makers zien doorgroeien. We zijn er trots op dat dit ook deze festivaleditie weer terug is te zien in ons programma.” Bekijk het hele programma hier.

Openingstijden:
Donderdag 11 juli: van 16.00 tot 23.00 uur
Vrijdag 12 juli: van 16.00 tot 23.00 uur
Za 13 en zo 14 juli: van 14.00 tot 23.00 uur

Een uur voor aanvang van de voorstellingen is ons Festivalhart open en wanneer het programma is geëindigd kun je in het Festivalhart nog een drankje doen totdat Noorderlicht dicht gaat.

Festivalhart:
Noorderlicht Café is dit jaar de host van het Festivalhart. Het is op het Festivalhart mogelijk om te eten en drinken. Het adres is: NDSM-Plein 102, 1033 WB Amsterdam

UNBOXED
Het Zeecontainerprogramma was altijd een iconisch onderdeel van ons programma. Vanaf 2023 pakken we dit programma uit en maken de makers op andere locaties (dan een container) een korte voorstelling waarbij de locatie zelf het uitgangspunt is. Deze voorstellingen kun je alleen zien wanneer je een UNBOXED-tour boekt.

Chloe Harris / Hollandse Luchten & Over het IJ | Boris de Klerk / VIAZUID, SoAP & Over het IJ | Linde van Wingerden / Poetry Circle & Over het IJ | Annabel Schouten & Jurriaan de Vos / Gaudeamus & Over het IJ | QiQi van Boheemen / URLAND & Over het IJ | Nina Iggy / Station Noord & Over het IJ.

Onze partners in talentontwikkeling (gezelschappen, productiehuizen) dragen makers met werkervaring tussen de 0 en 2 jaar aan voor UNBOXED. Hier kan je als maker dus niet zelf voor aanmelden. Over het IJ nodigt deze makers uit zich bij het ontwikkelen van een plan te laten inspireren door een locatie op de NDSM-werf. Tijdens een begeleid ontwikkeltraject ontwikkelen de makers een nieuwe mini-locatietheatervoorstelling, onder de vleugels van Over het IJ, van beginidee tot eindpresentatie, van maximaal 15 minuten.

Nieuwe Makers
Zes zogenoemde Nieuwe Makers maken een locatietheatervoorstelling van max. 40 minuten. De makers zijn; Djuwa Mroivili, Hannelore Havelaar, ashleyho+domeniknaue Tabor Idema, Amira Al Rawi en Agat Sharma. Dit zijn makers die maximaal 5 jaar geleden zijn afgestudeerd of als autodidact werkzaam zijn. Zij werken gedurende het jaar via een residentie en begeleiding naar het festival toe.

Stadskunstenaars
Rianne Meboer / OhIJ & Theaterstraat i.s.m. Leger Des Heils en Lamyn Belgaroui & Jef Hofmeister

Over het IJ organiseert sociaal-artistieke projecten met Stadskunstenaars die aan projecten in Amsterdam-Noord werken die een expliciete en langdurige verbinding maken met Amsterdam-Noord, bewoners of communities in dit Stadsdeel.

Makers
R3LN4CHT / Over het IJ en Likeminds | | Charles Pas / A Fully Coherent Plan, Feikes Huis, Theater aan de Rijn, Kunstencentrum Nona & OhIJ

Dit zijn makers die al enkele jaren geleden zijn afgestudeerd of als autodidact werkzaam zijn.

 

 

Theater
Festival
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief