do 22 sep

20:00 - 22:00, NDSM Loods
 

Patricia de Ruijter – “Het tijdelijke als zijnde, een mogelijkheid van bestaan”

 

“Als we niet alleen met het einddoel bezig zijn, kunnen we tijdens chaotische transitie periodes nieuwe mogelijkheden ontdekken. Ik zie dat de spontane natuur razend snel zijn kans pakt om te bestaan. Ik vraag mij dan ook af waarom we zoveel doen en niet meer gehoor geven aan dat wat vanzelf gaat. Ik zie mogelijke bergen ontstaan en velden vol wilde, bloemen en planten….. hmmm”
 – Patrica de Ruijter

Binnen ASCENDING, een tijdelijk installatie en gemeenschappelijke ruimte voor bezinning, reflectie en troost in de NDSM Loods, komen af en toe gast kunstenaars. Donderdag 22 september is dat Patricia de Ruijter.

Patricia de Ruijter laat twee fotografische series  zien over Wilde natuur en de Stad. Een thema waar zij sinds 1998 op verschillenden manieren onderzoek naar doet. Daarbij zullen de klanken en trillingen van Thomas Kwakermaat ervaren kunnen worden. En vindt er een gesprek plaats met Klaas Kuitenbrouwer over Zoöp.

Zoöp is de titel van een organisatiemodel voor samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven dat de belangen van alle zoë (Grieks voor ‘leven’) behartigt. Het Zoöp-model maakt de belangen van niet-menselijk leven onderdeel van de organisatorische besluitvorming.
Klaas Kuitenbrouwer, onderzoeker en programma maker digitale culture van Het Nieuwe Instituut, is een van de schrijvers van het nieuw boek Making Matters: A Vocabulary of Collective Arts (Valiz, 2022) waarin de foto’s van Patricia ook opgenomen zijn.

Klaas gaat in gesprek met Patricia over Zoöps, Zoöperation, collective bodies en de relatie tot haar fotografie. Essentieel hierbij is dat Patricia zichzelf onderdeel maakt van haar omgeving, ze kruipt erin en kijkt daarbij niet naar de planten maar vanuit het perspectief van planten.

 

ASCENDING is gemaakt door Balthasar Prinsen, Sarah Payton en Thomas Akerboom. De installatie is dagelijks gratis te bezoeken in de NDSM Loods.

www.ascending-ndsm.nl

 

Beeldende kunst
Expositie, Gratis
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief