za 13 jan

20:15 - 20:15, Zonnehuis
 

Raïna Raï

 

De legendarische Raï formatie Raïna Raï komt in januari naar Nederland.
Op 13 januari staan ze voor een eenmalig optreden in het Zonnehuis.

Raïna Raï werd opgericht in 1980 in Parijs door Lotfi Attar, Kaddour Bouchentouf, Tarik Chikhi, en Hachemi Djellouli – vier muzikanten uit Sidi Bel-Abbès in het noordwesten van Algerije.
Raïna Raï combineert traditionele Algerijnse ritmes en instrumenten – karkabous, derbouka, gasba en rockinstrumenten, gitaar, drums en keyboards.
Tijdens de raï- periode waren de synthesizers dominant.

Raïna Raï introduceerde de elektrische gitaar, met de specifieke Lotfi Attar-riffs is het zeer herkenbare Raina Rai geluid ontstaan.

Raï is de uitdrukking van een muziekstijl die vanaf het prille begin sociaal geëngageerd is.

In het begin van de 20e eeuw werd het vaak gecensureerd in Algerije en ondanks hele grote hits als Zina en Talja zijn ze behalve in de Arabische gemeenschap niet erg bekend in Nederland.
Raïna Raï drukte sinds 1980 haar stempel op de Algerijnse en Marokkaanse jeugd en zal voor hen altijd naast artiesten staan ​​die trouw zijn aan de geest van het genre (het woord raï betekent “mening” in het Algerijns).

Raïna Raï, onder leiding van gitarist Lotfi Attar, is vandaag de dag een levende legende, getransformeerd door een niet aflatende passie.
Ze hebben veel artiesten en groepen beïnvloed zoals het Barbes National Orchestra en Gnawa Diffusion. Hun terugkeer naar Europa wordt unaniem geprezen door de pers en het publiek in Frankrijk.

Nu dan eindelijk te zien in Nederland.

 

Muziek
Concert
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief