do 25 aug

20:00 - 21:30, Tolhuistuin
 

Talkshow Wild at Heart #2 | Eco Vinex

 

Talkshowprogramma om de nutteloze natuur in al haar wildheid te vieren

In deze talkshowserie gaat Andrea van Pol in gesprek met verschillende kunstenaars en denkers over de functie van nutteloze, wilde natuur.

De natuur heeft geen ongerepte natuur nodig om natuurlijk te kunnen zijn. Het groeit tussen de tegels, vliegt tussen gebouwen, het stroomt langs de wegen en kruipt in onze huizen. De stad is een natuurgebied, maar ruimte voor de wilde natuur is er nauwelijks. De komende komen wordt er veel gebouwd. Hoe kunnen we de stad ook bouwen met ruimte voor egels, ringslangen, vleermuizen en zaailingen? En hoe staan overal in de stad nieuwe gemeenschappen op om de wildheid van de stedelijke natuur te organiseren, stimuleren en zichtbaar te maken?

Klik hier voor tickets.

Gasten
Thijs de Zeeuw

Thijs de Zeeuw is landschapsarchitect en ontwierp verschillende dierverblijven voor ARTIS, waaronder het verblijf voor de onechte gaviaal, het zwartstaart prairiehondenverblijf en het olifantenverblijf. Hier ontwikkelde hij het ontwerpen vanuit een ander –dan menselijk- perspectief. Hij is medeoprichter van de Zoo of the Future (ZOOOF) een speculatief, ontwerpend onderzoek naar mogelijke toekomsten van de dierentuin. Daarnaast richtte hij de NatuurOptimist op, een platform voor de vrolijke, opportunistische en ontembare natuur in- en om ons heen. Hij geeft les, lezingen en expedities en ongevraagd commentaar namens de niet menselijke stedeling.

Joost Janmaat

Joost Janmaat is bioloog, en liefhebber van marginale bosjes en randnatuur – waar we in Nederland gelukkig veel van hebben. Joost is voorzitter van Stichting Vliegenbos en oprichter van Wild Amsterdam. In 2022 schreef hij met Reem Saouma ‘Het Wilde Noorden’, een natuurgids voor Amsterdam-Noord. Een kleurrijk boek met routes te land, ter zee en in de lucht, en interviews en achtergrondverhalen over de woeste stadsnatuur. Het Wilde Noorden is een ode aan Amsterdam-Noord en aan de stad als levend landschap in het algemeen.

Nora Ramakers

Nora Ramakers is interdisciplinair maker, performer en regisseuse met een grote fascinatie voor embodied ecology en permacultuur. Vanuit een verlangen om de erotische essentie van de natuur bloot te leggen, creëert ze werken die een beroep doen op ons vermogen nieuwe verbindingen aan te gaan met zowel mens als niet-mens. Diep in de modder graaft ze graag naar vruchtbare ondergrond die de onuitputtelijke dans tussen alle broeierige levensvormen empowert en herstelt. Ecoseksualiteit, feminisme en spirituele emancipatie keren in haar werk voortdurend terug. Op het Tolhuistuinterrein is haar installatie Zaadbank te ervaren.

Babath Fonchie

Babeth Fonchie is dichter en meester in de rechten. Onlangs kwam haar debuutbundel Plooi uit bij uitgeverij De Geus, waar haar werk wordt omschreven als dichten over verborgen kwetsbaarheden in het leven van de grootstedelijke, ogenschijnlijk succesvolle millennial. Code-switchend tussen taalregisters laveert ze langs kantoortuin en datingapp, migratiepijn en queerness. Vrijwel meteen werd ze verkozen tot Vogue’s Talent to Watch.Babeth heeft geschreven voor Lilith Mag, Hard//Hoofd, Kluger Hans, de Groene Amsterdammer en Elle en heeft een schrijfresidentie bij deBuren gedaan.”

Wild at Heart
Wild at Heart is een vierdelige talkshowserie van Floriade en Tolhuistuin over de herwaardering van de nutteloze natuur als ideologische vrijplaats voor toekomst-denken. De natuur is een populair onderwerp in de kunst. Maar ditmaal gaat het niet over de functionele waarde van de natuur. Het gaat niet over de natuur die we kunnen eten, exporteren, exploiteren of in kunnen recreëren op een zonnige dag. Het gaat niet over de natuur als leerschool voor technische innovatie of als oplossing voor de klimaatcrisis. We breken een lans om de natuur om haar meest intrinsieke kwaliteit te waarderen: haar mogelijkheid om wild te zijn, zonder enige constrictie. Wild, wilder, wildst.

30 juni | Talkshow Wild at Heart #1 | Eco Love

25 augustus | Talkshow Wild at Heart #2: Eco Vinex

29 september | Talkshow Wild at Heart #3: Eco Techno

27 oktober | Talkshow Wild at Heart #2: Eco Ghosting

Locatie: Tuinhuis
Dit programma vindt plaats in het Tuinhuis in de Tuin. Gebruik ingang C. Het navigatieadres van de ingang van de Tuin is Tolhuisweg 3. Een gedeelte van het programma kan buiten plaatsvinden dus geschikte kleding aan.

 

 

 

Delen:

Nieuwsbrief