zo 01 sep

15:30 - 16:30, Podium Buiksloterkerk
 

Voices form Letters: Imershón (6+)

 

Vernon Chatlein i si Zumbi dompelen het publiek met een intiem familieconcert onder in muziek, cultuur en geschiedenis van Curaçao van vroeger en nu.

 

Percussionist, componist en theatermaker Vernon Chatlein groeide op in Curaçao en werd prominent vertegenwoordiger van de Afro-Cubaanse Jazz. Na studie in Cuba en een muzikale loopbaan in Nederland bleven de tradities en muziek van zijn geboorteland hem trekken. Tijdens de coronapandemie keerde hij terug naar Curaçao om alles te leren over de geschiedenis en vertolkers van de muziekstijl Muzik di Zumbi. Het geluidsarchief Zikinza (van de Nederlandse missionaris Paul Brenneker en de Curaçaose dichter en antropoloog Elis Juliana) bleek een rijke bron: 1400 veldopnames met stemmen uit de jaren 1950 van Afro-Curaçaoënaars over hun leven, hun gewoontes, werkliederen, wiegeliedjes en verhalen.
Muzik di Zumbi is de muziek die totslaafgemaakten op zelfontworpen instrumenten, zoals trommels en mondbogen, in de nacht samen speelden. De slavenhouder (shon) hoorde die geluiden in zijn huis, dat op een heuvel stond om de plantages beter in de gaten te kunnen houden. Hij vroeg zijn huisslaaf wat die herrie daar beneden was. Die antwoordde dat het van zombies kwam, levende doden.

Het onderzoeksproject van Chatlein resulteerde in een meeslepend muziekproject Voices From Letters: Imershón, waarin hedendaagse composities zijn vermengd met geluidsfragmenten uit het verleden. Het is een ode aan zijn voorouders, hun cultuur en magie.

 

Het concert begint om 15.30 uur en duurt tot ca. 16.30 uur (zonder pauze). De kerk is open vanaf 15.00 uur. Het adres van de Buiksloterkerk is Buiksloterkerkpad 10, 1034 VZ Amsterdam.

 

Entree (inclusief koffie,thee en limonade): €15,00 (Normaal), € 12,50 (Vrienden Buiksloterkerk), €10,00 (<18 jaar). Kaarten zijn te koop via https://www.buiksloterkerk.nl

 

Foto:  Richard Terborg

 

Trailers: https://youtu.be/iumxiuoO-mM, https://youtu.be/HJWi47NBoKQ

 

Muziek
 

Delen:

Nieuwsbrief