zo 24 mrt

11:00 - 12:30, Tolhuistuin
 

Welkom in de Lente: Ervaar, Verbind, Groei

 

We hebben de aarde lang als gebruiksvoorwerp behandeld. Het is tijd om de aarde opnieuw naar waarde te schatten. We staan als mens immers niet los van de aarde: alles grijpt in elkaar en leeft in samenhang met elkaar. Deze benadering noemen we ook wel Ecohumanisme.

Die samenhang ervaren we door stil te staan bij de seizoenswisselingen. Het Humanistisch Verbond organiseert op zondag 24 maart met dat doel ‘Welkom in de Lente. Ervaar, verbind, groei’ bij Tolhuistuin.

Samen vertragen en inzomen op wat er allemaal om je heen gebeurt in de natuur. Hoe verhoudt jij je tot die ontwikkelingen? We gaan zintuigelijk op reis tijdens dit verlichtende bezinningsritueel, een gezamenlijk moment van rust, ervaren en reflectie.

De dag wordt begeleid door ritueelmaker Hedwig Barczuk: Veel waarvan ik hou komt samen in het ontwerpen en begeleiden van eigentijdse vieringen en rituelen. Opgeleid als ritueelmaker aan de Celebrantenopleiding van de Universiteit voor Humanistiek zoek ik naar hoe mensen kunnen opgaan in een creatief, gezamenlijk en betekenisvol moment.

Ik gebruik als het even kan mijn liefde voor muziek en taal daarbij: opgeleid als muziekdocent weet ik de waarde van klank en ritme in te zetten om een groep te verbinden. Ook taal, poëzie en symbolen zet ik in, om te kunnen werken met mensen en de zoektocht naar diepgang en zingeving, die zo hard nodig is in onze snelle moderne wereld. Mijn eigen ervaringen als bergwandelaar en natuurliefhebber pas ik ook in de vieringen toe en ik zoek hoe de seizoensvieringen, zoals ‘Welkom in de lente: Ervaar, Verbind, Groei’ onze relatie met de natuur kunnen versterken.

 

De natuur komt langzaam weer tot leven. Tijd om naar buiten te gaan! Tijdens ‘Welkom in de Lente’ wordt onze aandacht gewekt: voor de natuur om ons heen en voor onze plek hierin als mens. Tijdens de lenteviering nemen we de omgeving in ons op en gebruiken we muziek, verhaal, poëzie en gesprek om uiting te geven aan wat ons in deze tijd van het jaar beweegt.

Heel langzaam worden de dagen weer langer. In de natuur zie je steeds meer voorboden van de lente. Veel mensen vinden de lente het mooiste seizoen. Jij ook? Doe mee en vier de komst van de lente, sta stil bij alle veranderingen in de natuur, ga zintuigelijk op reis tijdens een verlichtend bezinningsritueel. En als je niet van de lente houdt, dan ga je er misschien meer van houden?

 

Cultuur
Workshop
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief