Jaap van den Beukel

 

Foto: © Hester Doove

Jaap van den Beukel groeide op tussen vier zussen met een vader als predikant. Na de middelbare school besluit hij naar de MTS voor Fotografie en Fotonica in Den Haag te gaan. Hier waren zijn stages compleet het tegenovergestelde van elkaar. Van zwart-wit reportage bij het Parool tot het uitlichten van stills. Deze tegenstellingen hebben bijgedragen aan zijn huidige stijl van fotografie. Dit resulteerde in opdrachten voor diverse bedrijven en reclame- en ontwerpbureaus in binnen- en buitenland.

Als reactie op een lange drukke periode van werken voor bureaus besloot hij begin 2008 met zijn gezin in Barcelona te gaan wonen. Deze Catalaanse periode was een sabbatical en het begin van een speurtocht naar een andere stijl van fotografie. Veel tijd werd besteed aan vrij werk op straat. ‘Het feit dat er zoveel mensen zijn en een ieder zijn eigen leven leidt fascineert mij, waardoor ik urenlang over straat kan lopen.’ Langzamerhand begon er een eigen handtekening te ontstaan die resulteerde in een reeks nieuwe projecten, het beste te omschrijven als geënsceneerde reportage.

Een goed voorbeeld van zijn in Barcelona ontwikkelde stijl is het project ‘Our Grid’. De compositie is voor een gedeelte gestuurd, maar gaat tegelijkertijd op in een documentair geheel. Achtergronden en personen zijn van dezelfde importantie en sluiten naadloos ineen. Beeldbewerking is niet van invloed op de compositie, maar vooral gericht op het uitlichten, als ‘tool’ om de werkelijkheid een surrealistische tint mee te geven. De interesse in sociale onderwerpen en de hang naar reportage krijgt een plek in zowel zijn fotografie als zijn films.

http://www.jaapvandenbeukel.com/

Mijn Noord

Ik wil als fotograaf en filmmaker, maar ook als bewoner, door middel van een open en onderzoekende blik een realistisch tijdsbeeld neerzetten van de wijk Tuindorp Nieuwendam.

lees meer
 
 

Nieuwsbrief