vr 04 feb 2022

Mijn Noord

 

Tekst en beeld: Jaap van den Beukel

Project MIJN NOORD – Tuindorp Nieuwendam

2021-2022

Sinds enige tijd woon ik in een appartement in Amsterdam Noord. De strakke nieuwbouw heb ik ingeruild voor deze oude volkswijk. Vanaf mijn balkon op de eerste verdieping kijk ik uit op veel groen en in de verte zie ik de oranje daken van de wijk Tuindorp-Nieuwendam. Dit uitzicht en de wandelingen door deze buurt fascineerde mij vanaf het begin en maakte mij nieuwsgierig. Hierdoor groeide er het idee voor het maken van een nieuw project.

Ik wil als fotograaf en filmmaker, maar ook als bewoner, door middel van een open en onderzoekende blik een realistisch tijdsbeeld neerzetten van de wijk Tuindorp Nieuwendam in Amsterdam, dat interessant is voor zowel de nieuwe als oude bewoners maar ook voor alle andere Amsterdammers die hun stad zien veranderen. Mijn onderzoek richt zich op de gedaantewisseling die zich momenteel voltrekt in stadsdeel Noord. Uitbreiding van infrastructuur, nieuwe luxe bebouwing en de verkoop van sociale woningbouw veranderen de samenstelling van de bevolking waardoor tegenstellingen groeien. Wat betekent dit voor de bewoners van de wijk Tuindorp Nieuwendam? Hoe ervaren zij deze maatschappelijke verschuiving? Kan iedereen hier blijven wonen of worden mensen gedwongen om te verhuizen? In hoeverre raakt de onvoorwaardelijke economische ontwikkeling de ziel van deze wijk? Gaat dit ook ten koste van de sociale verhoudingen in de wijk? Of is er juist sprake van een nieuwe verbinding tussen de nieuwe en oudere bewoners onderling?

Jarenlang heb ik zelf noodgedwongen in de vrije sector een te duur nieuwbouwappartement gehuurd. Ik woonde tussen de expats en andere buren met goede vaste inkomens. Toch kenden we elkaar nauwelijks en werd er alleen bij de lift of trap weleens gegroet. De sociale cohesie was ver te zoeken en de mensen waren nogal op zichzelf in mijn flat. Eindelijk kon ik vorig jaar als zzp’er iets kopen in Amsterdam en wel in stadsdeel Noord. Nu woon ik in een bescheiden voormalige sociale huurwoning in een portiekflat uit de jaren ’60 aan de rand van Tuindorp Nieuwendam. Al tijdens de eerste maanden in mijn nieuwe onderkomen viel mij de sociale verbondenheid in deze wijk op. In korte tijd maakte ik kennis met een buurt die ik niet eerder van dichtbij had gezien. Vanaf dat moment realiseerde ik me dat dit een uniek stukje Amsterdam is. In IJburg keek ik nog wel eens op tegen mensen met hoge inkomens en eigen huizen. Nu word ik zelf als yup gezien en als één van de nieuwkomers die de wijk gaan veranderen.

Ik spreek de bewoners aan op de straten en pleinen waar deze mensen elkaar al jaren ontmoeten. Vervolgens ga ik op bezoek bij zowel de noordelingen als bij de nieuwkomers in deze wijk voor verder onderzoek. Ik merk al snel dat dit 2 totaal verschillende werelden zijn in visie, opleiding en inkomen. Ik realiseer me al te goed dat vertrouwen een grote uitdaging is van dit project. Ik zie dit project als mijn persoonlijke integratiecursus in deze buurt. Door mijn vooronderzoek maak ik in een relatief korte tijd kennis met veel bewoners en merk dat het enorm wordt gewaardeerd dat ik initiatief neem om de mensen hier beter te leren kennen en naar hun verhaal wil luisteren.

Als fotograaf laat ik de persoon in hun intieme leefruimte zien in combinatie met de architectuur van deze wijk. Als filmmaker kruip ik in de huid van de verteller: wat is hun levensverhaal. Sociaal maatschappelijke thema’s komen aan bod in deze gesprekken zoals: geluk, saamhorigheid, humor, gentrificatie, verandering, eenzaamheid, ouderdom, optimisme, verongelijktheid en dromen.
Dit resulteert in een reeks van portretten en video’s met als doel een buitententoonstelling in de wijk, een film voor de regionale tv en de lancering van een webdocumentaire. De combinatie van de portretten (fotografie) en levensverhalen (video/website) zorgen voor gelaagdheid en geven dit multimedia project op deze manier meer inhoud. Door deze publicatievormen probeer ik een verbinding tot stand te brengen tussen de mensen in deze buurt, de omliggende wijken en de rest van de stad Amsterdam.

(Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, Stadsdeel Amsterdam Noord en het Steunfonds Pictoright)

http://www.jaapvandenbeukel.com/eigenprojecten

Op de foto;
1) Lydia met Storm en Blanca
2) Richard met Chismo
3) Malik en Inouk

 

 
Fotografie

Nieuwsbrief