za 08 jun - zo 29 sep

Hele dag, Eye Filmmuseum
 

Albert Serra – Liberté

 

Eye Filmmuseum presenteert Albert Serra – Liberté, de eerste tentoonstelling in Nederland van de Catalaanse film- en theaterregisseur Albert Serra. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt de gehele expositieruimte omgevormd tot een immersieve set vol nachtelijke, heimelijke ontmoetingen, waarin theater, film en tentoonstelling samenkomen.

De tentoonstelling is een desoriënterende totaalervaring die elementen uit het theater en de film samenbrengt. In een set die doet denken aan een mix van fleurige landschappen van rococoschilders Jean-Honoré Fragonard en François Boucher en een hedendaagse cruising zone wordt je verbeelding op scherp gezet. Tussen de groot geprojecteerde scenes uit Liberté laat Serra je deelnemen aan een spel van zien en gezien worden, op zoek naar de naakte betekenis van ‘ultieme vrijheid’.

De tentoonstelling vormt een nieuw hoofdstuk in Serra’s bewerking van zijn theaterstuk Liberté. In Liberté zijn we getuige van een groep Franse aristocraten die, gevlucht uit het conservatieve hof van Lodewijk XVI, ergens op een open plek in een bos Pruisische metgezellen opzoekt om hun libertijnse vrijheidsidealen à la Marquis de Sade mee te delen.

Terwijl de maan opkomt verspreiden de vrijdenkers zich door het bos, op zoek naar seksuele ontmoetingen, waarbij de grenzen tussen sociale standen en lichamen vervagen. Tussen de struiken of in de krappe ruimtes van hun draagkoetsjes spelen de personages een spel van onthullen en verhullen, begluren en betasten.

Over Albert Serra

Albert Serra (1975, Banyoles, Spanje) maakte een tiental lange films, korte films, video-installaties en theaterproducties.

Liberté ontving de Un Certain Regard – Speciale Juryprijs van het Filmfestival van Cannes 2019.  Dezelfde jaar bewerkte Serra beelden uit Liberté tot de tweekanaals installatie getiteld Personalien die in Reina Sofia werd getoond.

 

Film
Expositie, Language no problem, Museum, Stadspas, Tentoonstelling, Voorstelling
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief