ma 22 aug 2022

Toen en nu

 

Astoria was de enige officiële bioscoop in Amsterdam-Noord. De gevel van het pand is bijna helemaal gesloten om binnen optimaal te kunnen projecteren. Aanvankelijk werden ook artiesten in een voorprogramma geboekt die gebruik maakten van de orkestbak en het toneel. In de jaren dertig raakte de combinatie van toneel, cabaret of revue met film echter in onbruik vanwege de hoge kosten.

In de jaren zestig werd voor Astoria ook het vertonen van de films te duur en werden de exploitatiekosten te hoog. Astoria sloot zijn deuren en het pand werd verkocht aan een supermarkt. Aan de kleurverschillen in het metselwerk onder het puntdak is nog steeds te zien waar voorheen de aankondigingen van films werden gehangen. (Bron: Het Parool / ARCAM)

De oudste kerk van Noord: Buiksloterkerk

Wonen langs het water van het IJ wilde men ook in de dertiende eeuw al. Diverse dijkdorpen zoals Buiksloot ontstonden achter de veendijk die toen de noordelijke IJ-oever vormde. De oude dijk ligt er nog steeds en heet nu de Buiksloterdijk. Achter deze dijk ligt tussen water en groen de Buiksloterkerk, de oudste kerk van Amsterdam Noord. De kerk dateert van 1609, maar volgens de plaquette op de gevel stond er al eerder op deze plek een middeleeuws kerkje.

Na jaren eigendom te zijn geweest van de Hervormde Gemeente is het nu de Stichting Buiksloterkerk die zich over de rijksmonumentale kerk ontfermt. De mensen komen hier niet langer samen voor een kerkdienst, maar om te genieten van het culturele programma dat de stichting biedt. (Bron: amsterdam.nl)

’t Zonnehuis is in 1932 opgericht naar ontwerp van de architect J.H. Mulder als ontmoetingsplek voor de arbeiders uit de buurt. Een groot deel van de twintigste eeuw ontmoetten arbeiders van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) elkaar hier voor ontspanning. Het gebouw is daardoor onlosmakelijk verbonden aan de historie van Amsterdam-Noord. (Bron: stadsherstel.nl)

Een huis met een douche is nu de normaalste zaak van de wereld, maar in de noodwoningen die in 1919 in de Amsterdamse wijk Vogeldorp werden gebouwd was dit niet standaard. Voor een douche was geen geld en ruimte. Daarom werd in de wijk een badhuis neergezet. Nu is Museum Amsterdam Noord erin gevestigd.

Het museum geeft een brede blik op Amsterdam Noord en betrekt zowel de bezoekers als de omgeving op een actieve manier bij tentoonstellingen en activiteiten. Het laat het gezicht van Noord zien door (onder andere) het vertellen van uiteenlopende verhalen van bewoners en het tonen van werk van de kunstenaars en creatieve mensen in de buurt, in zogenaamde buurt geregisseerde tentoonstellingen. (Bron: stadsherstel.nl)

Aan het Noordhollandschkanaal bij het voormalige dorp Buiksloot in Amsterdam-Noord staat Krijtmolen d’Admiraal. Een uniek rijksmonument, gebouwd in 1792, in opdracht van Elizabeth Admiraal. De Krijtmolen is de laatste wind gedreven tras- en krijtmolen ter wereld. Een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed, dat al meer dan 225 jaar een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van Amsterdam.

De vele bezoekers bewijzen dat d’Admiraal nog steeds een vertrouwd baken is in het snel veranderende groene hart van Amsterdam-Noord. Dankzij onze gastheer-molenaar Harm-Ydo Hilberdink, de Stichting Krijtmolen en een actieve groep vrijwilligers wordt de molen goed onderhouden, draaien de wieken wanneer het kan, en zijn de molen en molenzaal regelmatig open voor bezoek voor vergaderingen, culturele evenementen en feestelijke bijeenkomsten. (Bron: krijtmolen.nl)

Het eerste museum en museumwoning in Amsterdam Noord. De museumwoning is een woning in Tuindorp Oostzaan, gebouwd in 1922 door de toenmalige Genoemde gemeentelijke Woningdienst, nu woningbouw Ymere.

De architecten waren B.T. Boeijinga en J.H. Mulder en, die in dienst waren van de gemeente. Deze architecten hebben ook het Vogeldorp, Disteldorp, Tuindorp Nieuwendam en als laatste Floradorp ontworpen.

De Stichting Historisch Archief Tuindorp Oostzaan (HATO) kwam achter het bestaan van de in nog oude staat zijnde woning en er ontstond een idee om van de modelwoning een “museumwoning”te maken met als doel die voor het publiek te openen. Dankzij de medewerking van Ymere en het Stadsdeel Amsterdam Noord kon deze woning behouden blijven. In de woning is een slaapkamer ingericht als voorlichtingsruimte, waar films kunnen worden getoond van het leven en werken in Tuindorp Oostzaan en het verbonden zijn met dit dorp. (Bron: historischarchief-toz.nl)

 

 
Cultureel erfgoed

Nieuwsbrief