wo 04 mei

14:00 - 17:00, Atelier André Volten
 

Huizen van Verzet – Tiener in het verzet

 

Als zoon van een Joodse vader en niet-Joodse moeder smokkelde Frits Neijts (1928) als tiener vitaminepillen voor het verzet, tot hij een keer gepakt werd…

Op de Asterdwarsweg 10 vertelt Frits Neijts om 14.00 en om 16.00 uur over zijn jeugd en verzetservaring in de oorlog. Frits woonde tijdens de oorlog op verschillende locaties in Amsterdam, waaronder in Amsterdam Noord. Daar ontsnapte hij met zijn familie aan het bombardement op de Fokker-fabriek van 17 juli 1943 door net op tijd te zijn verhuisd. De bommen vielen niet op de Fokker fabrieken, maar op de omliggende woonwijken met 158 doden en 119 zwaargewonden tot gevolg.

“In de oorlog had ik een engeltje op mijn schouder.” 

– Frits Neijts –

Voor het verzet smokkelde Frits ondermeer vitaminepillen en pleisters uit de fabriek waar hij werkte. Dit deed hij in opdracht van de Joodse verzetsman Frits Israël. Op 15 augustus 1944 werd Israël door landwachters in het huis op de Distelvoorstraat 24 doodgeschoten, slechts een paar huizen van Frits Neijts zijn woning vandaan.

In 2021 vertelde Frits Neijts samen met de zoon van Frits Israël in de podcast Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam: De zoon en het hulpje van de verzetsstrijder.
In Atelier Volten is nu de tentoonstelling ‘De jonge André Volten, The Splendour of Youth and Error’ te zien. Vroege schilderijen en beelden laten de ontwikkeling van de jonge Volten zien van lyrisch-abstract schilder naar constructivistisch beeldhouwer.

 

Beeldende kunst, Cultureel erfgoed, Cultuur, Educatie
Geschiedenis, Museum, Tentoonstelling
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief