do 19 jan

Dit evenement vindt plaats tussen 13/01/2023 - 12/03/2023

11:00 - 18:00, Nieuw Dakota
 

Pigs and Sheep and Beasts

 

In een tijd van grote personeelstekorten moet iedereen een tandje bijzetten. Ook de dieren. Veel dieren zijn al actief op de arbeidsmarkt, denk aan politiepaarden en blindengeleidehonden, maar het kan geen kwaad nog meer diersoorten in te zetten op nog meer verschillende gebieden. De vraag ligt dus op tafel: hoe halen we het beste uit de dieren? Het bevorderen van het werkethos bij dieren is een noodzakelijke stap in de herwaardering en emancipatie van het dier. Zo laten we dieren volwaardig meedraaien in een kapitalistische samenleving waar wij mensen ons al zo voor inzetten.

In de tentoonstelling Pigs and Sheep and Beastspresenteren acht kunstenaars een visuele motivational speech die hun dier oproept om op de eigen manier ‘werknemer van het jaar’ te worden. De nominaties variëren van de regenboogkrab in de categorie ‘liefde’ en de kip en het varken in de categorie ‘voeding’, tot de huisslak in de categorie ‘cosmetica’. Ook worden dieren betrokken die lange tijd zijn uitgesloten van het arbeidsproces. Denk daarbij aan diepzeedieren, zoals de degenkrab. Het blijkt mogelijk om ook hen werk te geven.

Zo biedt deze tentoonstelling hoop voor alle beesten. Hoop, want zelfs de traagsten, slakken in dit geval, met of zonder huis, kunnen bijdragen aan het algemeen belang als ze wat meer vaart maken.

Geschreven door Erno Eskens

Deelnemende kunstenaars
Margriet van Breevoort
Kubilay Mert Ural
Philipp Schueller
Howie’s Mom
Paul Geelen
Elena Giolo
Janis Rafa
TierZoo
Maar ook: Erno Eskens

Met dank aan
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Gemeente Amsterdam en AFK.

 

Beeldende kunst
Expositie
 

Delen:

gerelateerd

Nieuwsbrief