De verbinders van Noord

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag! Om dat te vieren worden op vier verschillende locaties in Noord de tentoonstelling Vrouwen van Noord geopend. In navolging van het succesvolle project Vrouwen van Nieuw-West presenteert het Amsterdam Museum nu de Vrouwen van Noord.

In de buurttentoonstellingen wordt het verhaal van vrouwen in Noord verteld aan de hand van vijf thema’s. Door de thema’s saamhorigheid, empowerment, veilige straten, verbinding en vrouwen tegen eenzaamheid leer je de verschillende vrouwengemeenschappen uit Amsterdam Noord kennen. Zij zijn het immers die Noord inhoud, kracht en kleur geven.

De tentoonstellingen zijn op vier verschillende locaties te zien vanaf 8 maart.

 

Cometa – Vrouwen voor verbinding
Deze vrouwen doen iets bijzonders voor hun omgeving en laten zich door niemand vertellen wat ze wel of niet mogen doen. Van ondernemer tot jongerenwerker en van strijder tot buurtmoeder. De verbinders die Noord nodig heeft!

OBA Waterlandplein – Vrouwen voor saamhorigheid
Beter een goede buur dan een verre vriend, daar gaat dit thema over. De vrouwen van de interculturele ontmoetingsochtend en van de handwerkclub Stitch ‘n Bitch zetten zich hiervoor in.

Modestraat – Vrouwen tegen eenzaamheid
Eenzaamheid is een toenemend maatschappelijk probleem, vooral in grote steden zoals Amsterdam. Bij Sweet 70 is het ook een van de belangrijke thema’s.

OBA Van der Pek – Vrouwen voor empowerment
In de samenleving word je snel overgeslagen wanneer je geen opleiding hebt gedaan of mondig genoeg bent. Het platform de Vrouwenbazaar ondersteunt met activiteiten de emancipatie van vrouwen met een multiculturele achtergrond.

OBA Waterlandplein – Vrouwen voor veilige straten 
Veiligheid op straat en in openbare ruimtes is al eeuwen een kwestie voor vrouwen. Jonge vrouwen onder begeleiding van Elance Academy en de Damesbende van Buiksloot zetten zich in voor veilige straten en een fijnere plek.


Foto: Amsterdam Museum.

 

Podwalk app brengt geschiedenis tot leven

De Watersnoodramp van 1953 staat niet op zichzelf. Het water loopt als een rode draad door de Nederlandse geschiedenis. Vele plaatsen en regio’s hebben hun eigen watersnoodverhaal. Al dan niet als gevolg van de klimaatveranderingen. In aanvulling op de serie lanceert de NTR, in samenwerking met de NOS, daarom de podwalk app Het water komt: zeven GPS-gestuurde audiotours met verhalen over steden en dorpen waar heftige watersnoodrampen hebben plaatsgevonden: Marken, Dordrecht, Valkenburg, Zwolle, Nijmegen, Oude-Tonge en Amsterdam Tuindorp-Oostzaan.

De podwalks zijn bedoeld als historische waterwandelingen. Winfried Baijens neemt je op locatie mee terug in de tijd. Via je telefoon komt de geschiedenis tot leven op de plekken waar je je bevindt. Je hoort verhalen uit het verleden, maar ook over de toekomst en ziet in augmented reality de stijging van het water op locatie. De app is ontwikkeld door de NTR i.s.m. Robot Kittens en wordt tegelijk met de serie gelanceerd.

De podwalk app is vanaf 2 januari gratis te downloaden in de App-store of Play-store.

Vierdelige tv-serie en zeven ‘podwalks’ n.a.v. 70e herdenking Watersnoodramp

Uitzendingen  Vrijdag 6, 13, 20 en 27 januari, 20.30 uur, NPO 2

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 vindt een ramp van ongekende omvang plaats in Nederland. Door een zware storm in combinatie met springtij gebeurt het schijnbaar onmogelijke: de dijken breken door in Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en op Texel. Grote delen van West-Nederland komen onder water te staan. Huizen spoelen weg, mensen en dieren verdrinken.

De Watersnoodramp van 1953  kost uiteindelijk 1836 mensen het leven en maakt vele duizenden dakloos. Het is ook een ramp die Nederland wakker schudt: hoe hebben we dit kunnen laten gebeuren? Was het te voorkomen geweest? Over één ding is iedereen het eens: er moet een groot plan komen om het land beter tegen het water te beschermen. En dat komt er ook. De Deltawerken worden gebouwd en zorgen voor een ommekeer in onze omgang met het water.

De NTR heeft naar aanleiding van de 70e herdenking van de Watersnoodramp een vierdelige documentaireserie gemaakt onder de titel Het water komt. Presentator is Winfried Baijens. De vier documentaires brengen met archiefmateriaal en indringende ooggetuigenverslagen in kaart hoe de ramp zich kon voltrekken, hoe van tevoren onvoldoende werd geanticipeerd op het dreigende gevaar en wat we hebben geleerd van de ramp. Maar hébben we wel voldoende geleerd? Winfried Baijens (zelf opgegroeid in Zeeland) neemt ons mee terug in de tijd en mee vooruit in de toekomst.

Aflevering 1, vrijdag 6 januari: Een muur van water
Wat gebeurde er nu precies in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953? In de eerste aflevering een reconstructie van die fatale nacht. Ooggetuigen van de ramp in Zeeland vertellen wat ze, vaak als jonge kinderen, hebben meegemaakt. “Mijn vader zette net de laatste stap op zolder en de trap sloeg weg.” Reddingswerkers zijn dagenlang in touw om mensen van de daken te redden. Een van hen vertelt hoe ze vijf dagen achtereen aan het werk was. “Je bent net een machine, je doet het, je denkt niet meer.” Ook in deze aflevering het verhaal van de Urker vissers die te hulp schoten en van een Terschellingse kapitein en zijn bemanning, die tot de eerste slachtoffers van de ramp behoorden.

Aflevering 2, vrijdag 13 januari: Waarschuwing in de wind
Was de Watersnoodramp te voorkomen geweest? In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog wordt Walcheren onder water gezet om de Duitsers te verjagen en Zeeland te bevrijden. De Braakman, een zeearm van de Westerschelde, wordt in 1952 gedicht en heel Zeeland loopt er voor uit. Tussen dit alles door schrijft waterstaatkundig ingenieur en medewerker van Rijkswaterstaat Johan van Veen al het eerste Deltaplan: ver vóór de ramp waarschuwt hij dat de dijken kunnen breken. Maar zijn woorden worden in de wind geslagen. Uit gesprekken met een dochter en een kleinzoon van Van Veen en tal van documenten blijkt dat Van Veen niet moe wordt om te waarschuwen. Maar het leidt allemaal tot niets. “Ze vonden hem een drammer.” Zijn plannen worden pas na de ramp ten uitvoer gebracht.

Aflevering 3, vrijdag 20 januari: Worstel en kom boven
“Je moet door.” Jarenlang is dat het devies in Zeeland en de andere zwaar getroffen gebieden in Nederland. Er wordt niet of nauwelijks over de Watersnoodramp gepraat. Wat dat betreft is er een parallel met andere grote traumatische gebeurtenissen in de 20e eeuw, zoals de Tweede Wereldoorlog. Het idee is: stop het weg en het verdwijnt. Maar dat is niet zo. Pas na veertig jaar, nadat vanuit Den Haag de eerste landelijke herdenking wordt georganiseerd, worden de trauma’s langzaam aan bespreekbaar. Ooggetuigen vertellen over hun traumaverwerking – of het gebrek daaraan – en de zogeheten ‘stormneurose’.

Aflevering 4, vrijdag 27 januari: Het water komt. Weer.
Wat hebben we geleerd van de Watersnoodramp en is dat voldoende om Nederland droog te houden? In de slotaflevering aandacht voor de discussie over de Deltawerken, de strijd tegen het water, klimaatverandering, maar ook over het ontsluiten van Zeeland, de groei van toerisme in de provincie en het verhaal van de Biesbosch. De gevolgen van de Watersnoodramp, positief en negatief, komen in deze laatste aflevering aan bod.

Meer over de Watersnoodramp
In januari herdenkt ook de NOS de Watersnoodramp. Winfried Baijens, presentator van Het water komt,  is ook de presentator van de herdenking 70 jaar na de Watersnoodramp die de NOS op woensdag 1 februari op NPO 2 uitzendt.

Van 30 januari t/m 6 februari presenteert Herman van der Zandt daarnaast op NPO 1 het dagelijkse NOS Watersnoodjournaal.

Winfried Baijens

 

Astoria was de enige officiële bioscoop in Amsterdam-Noord. De gevel van het pand is bijna helemaal gesloten om binnen optimaal te kunnen projecteren. Aanvankelijk werden ook artiesten in een voorprogramma geboekt die gebruik maakten van de orkestbak en het toneel. In de jaren dertig raakte de combinatie van toneel, cabaret of revue met film echter in onbruik vanwege de hoge kosten.

In de jaren zestig werd voor Astoria ook het vertonen van de films te duur en werden de exploitatiekosten te hoog. Astoria sloot zijn deuren en het pand werd verkocht aan een supermarkt. Aan de kleurverschillen in het metselwerk onder het puntdak is nog steeds te zien waar voorheen de aankondigingen van films werden gehangen. (Bron: Het Parool / ARCAM)

De oudste kerk van Noord: Buiksloterkerk

Wonen langs het water van het IJ wilde men ook in de dertiende eeuw al. Diverse dijkdorpen zoals Buiksloot ontstonden achter de veendijk die toen de noordelijke IJ-oever vormde. De oude dijk ligt er nog steeds en heet nu de Buiksloterdijk. Achter deze dijk ligt tussen water en groen de Buiksloterkerk, de oudste kerk van Amsterdam Noord. De kerk dateert van 1609, maar volgens de plaquette op de gevel stond er al eerder op deze plek een middeleeuws kerkje.

Na jaren eigendom te zijn geweest van de Hervormde Gemeente is het nu de Stichting Buiksloterkerk die zich over de rijksmonumentale kerk ontfermt. De mensen komen hier niet langer samen voor een kerkdienst, maar om te genieten van het culturele programma dat de stichting biedt. (Bron: amsterdam.nl)

’t Zonnehuis is in 1932 opgericht naar ontwerp van de architect J.H. Mulder als ontmoetingsplek voor de arbeiders uit de buurt. Een groot deel van de twintigste eeuw ontmoetten arbeiders van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) elkaar hier voor ontspanning. Het gebouw is daardoor onlosmakelijk verbonden aan de historie van Amsterdam-Noord. (Bron: stadsherstel.nl)

Een huis met een douche is nu de normaalste zaak van de wereld, maar in de noodwoningen die in 1919 in de Amsterdamse wijk Vogeldorp werden gebouwd was dit niet standaard. Voor een douche was geen geld en ruimte. Daarom werd in de wijk een badhuis neergezet. Nu is Museum Amsterdam Noord erin gevestigd.

Het museum geeft een brede blik op Amsterdam Noord en betrekt zowel de bezoekers als de omgeving op een actieve manier bij tentoonstellingen en activiteiten. Het laat het gezicht van Noord zien door (onder andere) het vertellen van uiteenlopende verhalen van bewoners en het tonen van werk van de kunstenaars en creatieve mensen in de buurt, in zogenaamde buurt geregisseerde tentoonstellingen. (Bron: stadsherstel.nl)

Aan het Noordhollandschkanaal bij het voormalige dorp Buiksloot in Amsterdam-Noord staat Krijtmolen d’Admiraal. Een uniek rijksmonument, gebouwd in 1792, in opdracht van Elizabeth Admiraal. De Krijtmolen is de laatste wind gedreven tras- en krijtmolen ter wereld. Een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed, dat al meer dan 225 jaar een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van Amsterdam.

De vele bezoekers bewijzen dat d’Admiraal nog steeds een vertrouwd baken is in het snel veranderende groene hart van Amsterdam-Noord. Dankzij onze gastheer-molenaar Harm-Ydo Hilberdink, de Stichting Krijtmolen en een actieve groep vrijwilligers wordt de molen goed onderhouden, draaien de wieken wanneer het kan, en zijn de molen en molenzaal regelmatig open voor bezoek voor vergaderingen, culturele evenementen en feestelijke bijeenkomsten. (Bron: krijtmolen.nl)

Het eerste museum en museumwoning in Amsterdam Noord. De museumwoning is een woning in Tuindorp Oostzaan, gebouwd in 1922 door de toenmalige Genoemde gemeentelijke Woningdienst, nu woningbouw Ymere.

De architecten waren B.T. Boeijinga en J.H. Mulder en, die in dienst waren van de gemeente. Deze architecten hebben ook het Vogeldorp, Disteldorp, Tuindorp Nieuwendam en als laatste Floradorp ontworpen.

De Stichting Historisch Archief Tuindorp Oostzaan (HATO) kwam achter het bestaan van de in nog oude staat zijnde woning en er ontstond een idee om van de modelwoning een “museumwoning”te maken met als doel die voor het publiek te openen. Dankzij de medewerking van Ymere en het Stadsdeel Amsterdam Noord kon deze woning behouden blijven. In de woning is een slaapkamer ingericht als voorlichtingsruimte, waar films kunnen worden getoond van het leven en werken in Tuindorp Oostzaan en het verbonden zijn met dit dorp. (Bron: historischarchief-toz.nl)

 

 
 
 
 
 

Theater

  • VR 29 APR
    20:00 – 23:00, NDSM-WERF
    THE CIRCLE OF TRUTH
    Een revolutionaire combinatie van theater, dans en nachtcultuur over onze verknipte relatie met de waarheid.

Theater & muziek

  • VR 29 APR & ZA 30 APR
    14:00 & 20:00, ZONNEHUIS
    MUSICAL LELIES
    Een intrigerend verhaal met uiteenlopende thema’s. Het omvat het taboe rond homoseksualiteit, de problematiek van jongeren in adolescentie en een pleidooi voor gelijke rechten voor iedereen.

Film & muziek

  • ZA 30 APR
    21:30 – 23:15, EYE FILMMUSEUM
    EYESHADOW: REPO MAN (FILM) PLUS SMUDGED (CONCERT)
    Alex Cox’ speelfilmdebuut: een mix van sociale satire en sciencefiction. De Rotterdamse chaosformatie Smudged houdt na de film de fakkel brandend met een live optreden.

Muziek

  • ZA 30 APR
    15:00 – 23:00, TREEHOUSE NDSM
    SOUND GALLERY VOL.3 BY SLIM RADIO
    Live performances, DJ sets, and a bar to have some drinks while enjoying a day of musical excellence.
  • ZA 30 APR
    20:00 – 22:30, TOLHUISTUIN
    READ BETWEEN THE LINES MET SABRINA STARKE
    Samen met haar gasten onderzoekt Joya waar in Nederland muziek, verzet, protest en emancipatie zijn samengekomen.
  • ZO 01 MEI
    15:00 – 17:00, TOLHUISTUIN
    SUNDAY SOUNDS MET CLEAN PETE
    Twee zussen die zonder blikken en toch veel blozen je hart ondersteboven hangen.
  • ZO 01 MEI
    15:30 – 17:30, PODIUM BUIKSLOTERKERK
    VAN FAURÉ TOT BARTÓK: KAMERMUZIEK
    Twee jonge en gerenommeerde musici Koenraad Spijker (piano) en Emma Roijackers (viool) zorgen voor een sfeervol concert, waarbij ze de stukken zelf toelichten.

Beeldende kunst

  • VR 29 APR
    12:00 – 18:00, NDSM FUSE
    NDSM EXPO XI ODYSSEE 2.0
    De kunstwerken zijn ondergebracht in vijf ruimtes vernoemd naar de plaatsen die Odysseus aandoet en die symbool staan voor de beproevingen die de mens in het leven ondergaat.
  • VR 29 APR
    15:00, DE MODESTRAAT
    PIXEL ART PROJECT
    Een kunstwerk waar iedereen aan mee kan doen. Het bestaat uit een veld met draaibare blokjes met ieder 4 kleuren, door deze te draaien worden verschillende patronen gecreëerd.
  • ZA 30 APR
    13:00 – 17:00, ATELIER ANDRÉ VOLTEN
    DE JONGE VOLTEN
    Een overzicht van de cruciale fase van lyrisch-abstract schilder naar constructivistisch beeldhouwer.
  • ZO 01 MEI
    12:00 – 18:00, NDSM FUSE
    TIDES: LETTING IN, SENDING OUT
    De tentoonstelling toont recent werk van zestien kunstenaars.

Voor kinderen

  • ZA 30 APR
    14:00 – 17:00, TOLHUISTUIN
    BOEKLANCERING DONNIE OP DE KERMIS
    Lancering van ´Donnie op de kermis´: het tweede deel uit de inclusieve kinderboekenserie Donnie.
  • ZO 01 MEI
    11:00 – 12:00, ZONNEHUIS
    SOWHAT FAMILIECONCERT – DE TOVERTUIN
    Klassiek, jazz, en speelse klanken voor kinderen van 2 tot 92. Luister naar betoverende klanken en dans mee met magische dansen.

 

 

Tekst en beeld: andrevolten.nl

Op zolder van het nog intacte atelier van beeldhouwer André Volten (1925 – 2002) in Amsterdam Noord zijn een aantal jaar geleden 61 schilderijen gevonden uit de periode 1950-1965. Op een enkel werk na zijn de schilderijen en vroege stalen beelden al meer dan zestig jaar niet getoond. ‘De Jonge Volten’ biedt een overzicht van deze cruciale fase van lyrisch-abstract schilder naar constructivistisch beeldhouwer en laat via schilderij, reliëf en sculptuur zien hoe André Volten zijn eigen universum vormgaf. Een team van de Faculteit Conservation and Restoration of Cultural Heritage, Universiteit van Amsterdam, nam de restauratie op zich om het werk voor deze tentoonstelling geschikt te maken.

Gelijktijdig met de opening op 10 april vindt de presentatie plaats van ‘De jonge André Volten, The splendor of Youth and Error’. Dit nieuwe boek biedt een uniek en compleet overzicht van deze vroege werken van Volten. André Volten behoorde tot de voorhoede van de geometrisch-abstracte beeldhouwkunst. Als beeldhouwer was hij een pionier in staal. Zijn beelden zijn onlosmakelijk verbonden met de beleving van onze stedelijke inrichting en de stad Amsterdam. Voltens werk is zowel nationaal als internationaal vertegenwoordigd in vele museale collecties.

Tentoonstelling: 10-04-2022 t/m 30-10-2022
Openingstijden: Zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en vrijdag voor groepen (op aanvraag)
Entréeprijs: €6,- / Stadspas met groene stip gratis

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds, BPD Cultuurfonds, Jaap Harten Fonds, Stichting Gifted Art Stichting André Volten

De nalatenschap van Volten wordt beheerd door Stichting André Volten en getoond in zijn voormalige atelierwoning aan de Asterdwarsweg in Amsterdam Noord

 

DE CULTUURSECTOR KOMT IN ACTIE VOOR DE INWONERS VAN OEKRAÏNE

#hArtforUkraine

 

Cello Octet Amsterdam – Concertregistratie van Severade ism Maxim Shalygin en Maya Fridman

Sexyland WorldDrag King Bingo Night Fundraiser for Ukraine

TolhuistuinCrowdfunding van Collectief Walden

Eye FilmmuseumShadows of Forgotten Ancestors

CinekidCinekid Box en In gesprek over Oekraïne

 

https://h-artforukraine.nl/

 

Tiny Radio wordt gemaakt in Tiny Showroom. Tiny Showroom staat in Tuttifruttidorp (TFD) in Amsterdam Noord. Interviewer Simon de Boer vraagt zijn gasten het hemd van het lijf. Die gasten zijn bijvoorbeeld inwoners van Tuttifruttidorp of mensen die speciale dingen doen voor of in Noord en natuurlijk kunstenaars of ontwerpers die in de Tiny Showroom exposeren en die best eens van de andere kant van het IJ kunnen komen. Kortom: de verschillende werelden van al deze gasten zijn in Tiny Radio voor even het middelpunt van de belangstelling.

Hieronder de afleveringen, die je kunt luisteren wanneer het jouw uitkomt. Veel luisterplezier!

https://www.tinyshowroom.nl/tiny-radio

 

Verhalen vertellen met je lichaam en in verbinding staan met je stad. Dat is De Stad Danst, een participatieproject in Amsterdamse buurten, georganiseerd door ons in samenwerking met Theater RAST. Voor De Stad Danst zoeken we amateur-dansers, performers en theaterliefhebbers van 14 tot 84 jaar die een ode willen brengen aan de stad en de natuur. Dans- of theater-ervaring is niet vereist!!

Doe mee aan De Stad Danst: een manifestatie in de buitenlucht waarmee we een ode brengen aan de bomen, de dieren en de wind. Als performer werk je onder begeleiding van onder begeleiding van Marjolein Vogels en Elize van der Steen aan de creatie van de voorstelling. Op 9 en 10 juli komen de stadsdelen samen voor de eindvoorstelling: een optocht, een demonstratie, een eerbetoon.

DOE JE MEE?
Stuur dan een e-mail naar projecten@rast.nl met een korte introductie en eventuele dans- en theaterervaring. We nemen zo snel mogelijk contact met je op! Reageren kan tot en met 27 maart, de kennismaking/workshop is op 2 april.

Repetities: 2 uur op alle zaterdagen van 7 mei t/m 2 juli, 29 mei en 26 juni in het Oosterpark/Noorderpark/Erasmuspark.
Eindvoorstelling: 9 & 10 juli 2022

https://www.nicolebeutlerprojects.nl/project/de-stad-danst-green-hommage

 

7 CULTUURTIPS voor het weekend van 4 – 6 februari 2022:

Tip 1) Opening expositie NDSM Treehouse

Vrijdag 4 februari
18:00 Expositie – Opening van OUT OF THE DARKNESS – beeldende kunst van Helga Van Stralen en Alexander Paton.
Locatie: NDSM Treehouse

Tip 2) Funky trip van DJ Marcelo Umaña

Vrijdag 4 februari
Tussen 19:30 en 22:00 Muziek – DJ Marcelo Umaña
Marcelo Umaña neemt je mee op een funky trip om de wereld met zijn internationale ritmes en melodieën.
Locatie: Pllek

Tip 3) Japanse film over een stripper uit Tokio

Zaterdag 5 februari
13:00 Film – Carmen Comes Home
Deze satirische komedie was de eerste Japanse kleurenfilm (in Fujicolor). Hideko Takamine speelt een stripper uit Tokio die terugkeert naar haar geboorteplaats en daar alles op zijn kop zet.
Deze film hoort bij het programma Shochiku 100
Locatie: Eye Filmmuseum

Tip 4) Fotografie-wandelingetje

Elke dag
Wandelen langs Jopie, Mien en Stien
Fotografie van Raimond Wouda
Locatie: NDSM-werf

Tip 5) Poëtische eerbetoon aan kunst en cultuur

Zaterdag 5 februari
Tussen 17:00 en 21:30 (verschillende tijden) MinishowRemember culture van Saaber Bachir en Edouardo Della Faille.
Hier kan je kunst aanbidden zoals het hoort én de hele wereld over reizen terwijl je op dezelfde plek blijft.
Locatie: Sexyland World

Tip 6) Feestelijk familieconcert 

Zondag 6 februari
11:00 FamilieconcertDe verkleedkist van SoWhat
Klassiek, jazz, en speelse klanken voor kinderen van 2 tot 92. KOM VERKLEED!
Locatie: ´t Zonnehuis

Tip 7) Verhalen van vrouwen

Vrijdag, zaterdag en zondag
Tussen 13:00 en 15:00 TentoonstellingVrouwen van Noord
Tien inspirerende vrouwen van vroeger en nu die iets hebben betekend voor Noord.
Locatie: Museum Amsterdam Noord

 

 

 

Tekst en beeld: Jaap van den Beukel

Project MIJN NOORD – Tuindorp Nieuwendam

2021-2022

Sinds enige tijd woon ik in een appartement in Amsterdam Noord. De strakke nieuwbouw heb ik ingeruild voor deze oude volkswijk. Vanaf mijn balkon op de eerste verdieping kijk ik uit op veel groen en in de verte zie ik de oranje daken van de wijk Tuindorp-Nieuwendam. Dit uitzicht en de wandelingen door deze buurt fascineerde mij vanaf het begin en maakte mij nieuwsgierig. Hierdoor groeide er het idee voor het maken van een nieuw project.

Ik wil als fotograaf en filmmaker, maar ook als bewoner, door middel van een open en onderzoekende blik een realistisch tijdsbeeld neerzetten van de wijk Tuindorp Nieuwendam in Amsterdam, dat interessant is voor zowel de nieuwe als oude bewoners maar ook voor alle andere Amsterdammers die hun stad zien veranderen. Mijn onderzoek richt zich op de gedaantewisseling die zich momenteel voltrekt in stadsdeel Noord. Uitbreiding van infrastructuur, nieuwe luxe bebouwing en de verkoop van sociale woningbouw veranderen de samenstelling van de bevolking waardoor tegenstellingen groeien. Wat betekent dit voor de bewoners van de wijk Tuindorp Nieuwendam? Hoe ervaren zij deze maatschappelijke verschuiving? Kan iedereen hier blijven wonen of worden mensen gedwongen om te verhuizen? In hoeverre raakt de onvoorwaardelijke economische ontwikkeling de ziel van deze wijk? Gaat dit ook ten koste van de sociale verhoudingen in de wijk? Of is er juist sprake van een nieuwe verbinding tussen de nieuwe en oudere bewoners onderling?

Jarenlang heb ik zelf noodgedwongen in de vrije sector een te duur nieuwbouwappartement gehuurd. Ik woonde tussen de expats en andere buren met goede vaste inkomens. Toch kenden we elkaar nauwelijks en werd er alleen bij de lift of trap weleens gegroet. De sociale cohesie was ver te zoeken en de mensen waren nogal op zichzelf in mijn flat. Eindelijk kon ik vorig jaar als zzp’er iets kopen in Amsterdam en wel in stadsdeel Noord. Nu woon ik in een bescheiden voormalige sociale huurwoning in een portiekflat uit de jaren ’60 aan de rand van Tuindorp Nieuwendam. Al tijdens de eerste maanden in mijn nieuwe onderkomen viel mij de sociale verbondenheid in deze wijk op. In korte tijd maakte ik kennis met een buurt die ik niet eerder van dichtbij had gezien. Vanaf dat moment realiseerde ik me dat dit een uniek stukje Amsterdam is. In IJburg keek ik nog wel eens op tegen mensen met hoge inkomens en eigen huizen. Nu word ik zelf als yup gezien en als één van de nieuwkomers die de wijk gaan veranderen.

Ik spreek de bewoners aan op de straten en pleinen waar deze mensen elkaar al jaren ontmoeten. Vervolgens ga ik op bezoek bij zowel de noordelingen als bij de nieuwkomers in deze wijk voor verder onderzoek. Ik merk al snel dat dit 2 totaal verschillende werelden zijn in visie, opleiding en inkomen. Ik realiseer me al te goed dat vertrouwen een grote uitdaging is van dit project. Ik zie dit project als mijn persoonlijke integratiecursus in deze buurt. Door mijn vooronderzoek maak ik in een relatief korte tijd kennis met veel bewoners en merk dat het enorm wordt gewaardeerd dat ik initiatief neem om de mensen hier beter te leren kennen en naar hun verhaal wil luisteren.

Als fotograaf laat ik de persoon in hun intieme leefruimte zien in combinatie met de architectuur van deze wijk. Als filmmaker kruip ik in de huid van de verteller: wat is hun levensverhaal. Sociaal maatschappelijke thema’s komen aan bod in deze gesprekken zoals: geluk, saamhorigheid, humor, gentrificatie, verandering, eenzaamheid, ouderdom, optimisme, verongelijktheid en dromen.
Dit resulteert in een reeks van portretten en video’s met als doel een buitententoonstelling in de wijk, een film voor de regionale tv en de lancering van een webdocumentaire. De combinatie van de portretten (fotografie) en levensverhalen (video/website) zorgen voor gelaagdheid en geven dit multimedia project op deze manier meer inhoud. Door deze publicatievormen probeer ik een verbinding tot stand te brengen tussen de mensen in deze buurt, de omliggende wijken en de rest van de stad Amsterdam.

(Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, Stadsdeel Amsterdam Noord en het Steunfonds Pictoright)

http://www.jaapvandenbeukel.com/eigenprojecten

Op de foto;
1) Lydia met Storm en Blanca
2) Richard met Chismo
3) Malik en Inouk

 

 

In deze podcast interviewt Erwin Schieven de bewoners van Nieuwendam over de gebeurtenissen, de geschiedenis, de toekomst en de bijzondere plekken van deze prachtige wijk.

Met grote dank aan geluidsstudio Soundcircus.

https://erwinschieven.nl/podcasts

 

 

 

Er was eens een leeg stukje grond op de NDSM-werf, op de plek waar ooit de oude sociëteit van de werfarbeiders was, wachtend op invulling…. Wat willen Noorderlingen hier zien, doen of meemaken?

In De Plotcast, een drieluik van Stichting NDSM-werf, gaat architect Afaina de Jong op onderzoek naar de behoeften van Noord, om deze uiteindelijk te vertalen naar een concreet ontwerp. Samen met verschillende podcastmakers spreekt ze in keukens, pleinen, koffiehuizen en de NDSM-werf met bewoners om te horen wat hun ideeën zijn over en voor de werf. Met deze ideeën in het achterhoofd maakt Afaina de Jong een architectonische interventie dat in 2022 op de NDSM-werf komt te staan.

 

Na de podcast-serie Op de vijfde rij… vanuit Cannes gaat journalist Cesar Majorana verder met het vertellen van mooie en bijzondere filmverhalen uit heden en verleden. De podcast is een samenwerking tussen VPRO Cinema en Eye Filmmuseum.

Cesar Majorana
De titel van de podcast verwijst naar de favoriete rij van Cesar in de bioscoop: op de vijfde rij zit je dicht op de actie, maar je hebt er ook het overzicht om te zien wat er om je heen gebeurt. Op de vijfde rij… gaat dan ook niet over het laatste filmnieuws, maar om (grotendeels) tijdloze verhalen. Beschouwend, onderzoekend en verrassend.

In afleveringen van 20 à 30 minuten vertelt Cesar Majorana een of twee bijzondere filmverhalen, van de ontstaansgeschiedenis van een klassieker en het oeuvre van een maker tot de essentie van een filmfestival. Cesar begint elke aflevering met een vraag en zoekt door middel van interviews, reportages en archieffragmenten naar een antwoord. Zo neemt hij je mee naar de plek waar het gebeurt, zoals eerder het hart van de filmmarkt in Cannes. Jaarlijks maakt hij 3 à 4 keer een reeks van 1 tot 4 afleveringen.

https://www.eyefilm.nl/nl/kijk-en-luister/op-de-vijfde-rij

 

‘Opera Carmen’ in silent scenes, hand drawn by Moulen Noir. Black ink pens dance rhythmically on white paper to the music of the grand piano. The pianist unites light and darkness; the black and white keys reverberate, side by side.

Credits:

Composer | Georges Bizet
Libretto | Henri Meilhac & Ludovic Halévy
Novella | Prosper Mérimée
World premiere | Théâtre National de l’Opéra-Comique, Paris 1875

Drawing Art | Moulen Noir
Music | Habanera
Mezzo-soprano | Åsa Olsson
Piano | Akiko Watanabe
Sound | Gunilla Wahrenberg

Castanets | JoDe Romano
Spanish Classical Piano | Felix Ventouras

Film director | Marion Moulen
Premiere ‘Opera Carmen’ Full version, December 2021

© All rights reserved

Recommendation: Watch quality settings HD1080p | Large Screen

Thank you for watching!

 

Amsterdam Noord heeft nu een eigen radiostation: Radio Boven IJ.

We zijn 7 dagen per week en 24 uur te beluisteren met een horizontale programmering gericht op Noord.

7:00-19:00:

Non-stop (hit-)muziek voor een breed publiek met landelijk nieuws en aandacht voor een breed scala aan activiteiten in Noord. Het zal je niet verrassen dat je veel berichten voorbij hoort komen die ook te vinden zijn op Noordagenda.nl

19:00-23:00 Albumtracks:

Muziek die je niet kent uit de hitlijsten, maar die daarom des te meer de moeite van het beluisteren waard is. Ideaal om na een vermoeiende werkdag met een koptelefoon op van te genieten.

23:00-7:00 Nachtdienst:

Vrolijke ‘gouwe ouwe’ om je nachtdienst door te komen, maar ook luisteren zonder nachtdienst is toegestaan.

Klik op www.radiobovenij.amsterdam en de rest wijst zich vanzelf.

Veel luisterplezier!

 

Te gek dat je iets op de agenda gaat plaatsen!

We geven je 5 tips waarmee je het culturele event nog beter onder de aandacht van het publiek kunt brengen.

Tip 1
Vindt het event op meerdere dagen plaats? Dus bijvoorbeeld van 1 t/m 5 november of elke eerste zaterdag van de maand? Vink dan ´dit is een terugkerend evenement´ aan.

Doe je dat niet, dan verschijnt je event maar 1 keer op de agenda. In het voorbeeld van 1 t/m 5 november alleen op 1 november. Doe je het wel, dan verschijnt het event op 1, 2, 3, 4 en 5 november op de agenda.

Tip 2
Voeg altijd in de tekst toe waar de bezoeker een toegangskaartje voor het event kan kopen (of reserveren). Dit kun je doen door een hyperlink in te voegen aan een woord of aan de website van de kaartverkoop.

Tip 3
Zorg voor een goede foto. Wat is een goede foto? Dat is

  • Een liggende foto (landscape)
  • Een foto waarbij geen belangrijke informatie of een persoon linksboven staat i.v.m. het logo van de Noordagenda
  • Een hoge resolutie foto

Dit is een voorbeeld van een goede foto:

Bestandstype: image/jpeg
Bestandsgrootte: 448 KB
Afmetingen: 2560 bij 1439 pixels

Dit is een voorbeeld van een minder geschikte foto:

Bestandstype: image/jpeg
Bestandsgrootte: 269 KB
Afmetingen: 768 bij 432 pixels

Het gezicht van de dame links valt weg en de foto heeft een te lage resolutie.

Vergeet ook niet de fotograaf te vermelden in je tekst.

Tip 4
Koppel het event aan de locatie met het keuzemenu:

Staat de locatie er nog niet tussen? Stuur even een mailtje aan info@noordagenda.nl en we voegen de locatie toe aan de lijst.

Tip 5
Maak gebruik van de mogelijkheid om de tekst op te maken bij het aanmaken van je event. Dat ziet er mooier uit en helpt ook voor de leesbaarheid van de tekst.

Nieuwsbrief